Interieurdesign (keuzetraject)

Bachelor Industrial Product Design

Interieurdesign (keuzetraject)
"Je groeit stap voor stap uit van creatieveling tot echte designer. Die vormt, test, aanpast en uitpuurt..."

Wil je de wereld letterlijk mee vormgeven? Heb je interesse in architectuur, design, trends en meubelontwerp? Kom je graag creatief uit de hoek? Dan is de bachelor Interieurdesign je ongetwijfeld op het lijf geschreven!

Binnen deze opleiding, een keuzetraject van de opleiding Bachelor Industrieel Productontwerp met uitdrukkelijke focus op interieur en interieurobjecten, verken je ruimtelijke concepten, leer je interieurconcepten uitwerken en bijhorende meubels en objecten ontwikkelen. Mét aandacht voor duurzaamheid, uitvoerbaarheid en beleving.

Kleur, licht, ruimte? Actie!

Ben je een creatieve duizendpoot die mateloos geboeid wordt door licht, kleur en ruimte, en zie je telkens nieuwe manieren om daarmee te spelen? Dan kan je na deze opleiding professioneel met deze passie aan de slag.

Binnen de bachelor Interieurdesign leer je op een hands-on manier hoe je met de juiste materialen je eigen meubels, objecten en verlichting ontwerpt. Met oog voor innovatie, experiment, duurzaamheid, esthetiek, functionaliteit en productiemogelijkheden. Publieke of private projecten? Woning of hotellobby? Winkel of poolhouse? Wat ook de doelruimte is, jij zorgt ervoor dat mensen er optimaal in kunnen leven, wonen en/of werken.

Maar je speelt niet alleen met ruimte en sfeer. Je ontwerpt meubels, innovatieve verlichting, tot zelfs servies en textiel. Hierbij heb je oog voor architectuur, trends, mode en industrial design, en leer je de producten niet alleen te ontwerpen, maar ook te ontwikkelen én op de markt te brengen.

Experimenteren en uitproberen

In het eerste jaar leggen we een brede theoretische basis, maar focussen we ook op projectwerk, creatieve processen, interieurconstructie, digitale tools en technieken, presentatie en prototyping en je eerste interieurprojecten. Onze lectoren volgen van nabij op hoe je je projecten aanpakt en sturen je coachend bij.

Dankzij deze intensieve begeleiding, kleine klasgroepen en nauw contact tussen studenten en lesgevers haal je het maximum uit deze creatieve en concrete opleiding. Je volgt die bovendien in de beste omstandigheden. Zo experimenteer je in ons state-of-the-art Industrial Design Center (IDC) met de meest uiteenlopende technieken: van hout-, metaal en textielbewerking over 3D-printing tot lasercutting en keramiek. In deze maker space groei je stap voor stap uit van creatieveling tot echte designer. Die vormt,
test, aanpast en uitpuurt.

Maar we blijven niet in ons Industrial Design Center. Met de ‘buitenklas’ trekken we ook de wijde wereld en het werkveld in. We bezoeken beurzen, doen interventies in gebouwen of publieke ruimtes en werken op die manier op ware grootte.

Na deze driejarige opleiding heb je dankzij dit ‘binnen- en buitenwerk’ al een mooi portfolio van woon-, werk- en beleefprojecten opgebouwd en daarbij een geheel eigen ontwerpstijl voor meubels en objecten ontwikkeld, die je gedurende je professionele carrière verder blijft verfijnen. Tijdens de opleiding kom je bovendien in nauw contact met het werkveld van studio’s, interieuragentschappen of maakbedrijven, loop je stage en lanceren we samen met jou je eerste start-up. Met je diploma kan je met andere woorden overal aan de slag: bij een ontwerpstudio, interieurbureau, meubelproducent … Of wie weet begin je wel je eigen studio?

Praktijkgericht en innovatie

Wie is de ideale student Interieurdesign? Iemand met een brede interesse, creatieve visie en hands-on mentaliteit. Nog te vaag? Dan kunnen deze hulpvragen misschien helpen.

Wil je niet zomaar ruimtes inrichten of producten ontwerpen, maar een échte beleving creëren? Wil je alle toepassingen leren kennen van materialen, technieken en bouwen? Ben je nieuwsgierig, creatief en technisch ingesteld? Heb je interesse in architectuur, trends en cultuur?

Is het antwoord op deze vragen volmondig ‘ja’? Dan garandeert deze bachelor je een buiten- en binnengewone ervaring!

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Ready to enroll? Apply now

Bootcamp Interieurdesign

Een technisch-creatief ruimtelijk probleem oplossen, brainstormen, ideeën schetsen en een prototype uitwerken! Na 2 dagen heb je je eerste interieurontwerp op zak en wij voorzien je van wat persoonlijke feedback over je studiekeuze en je profiel als toekomstig interieurdesigner. 

Information sessions

Infodag

Friday till Saturday
07/05 - 08/05
Infodag

Infodag

Saturday
26/06 10u-16u
Infodag

Infodag

Saturday
28/08 10u-13u
Infodag

Infodag

Friday
10/09 17u-20u
Infodag