Howest start met uniek postgraduaat: MakerSkills for Occupational Therapists

Howest start met uniek postgraduaat: MakerSkills for Occupational Therapists

Ergotherapeuten bieden hun cliënten Assistive Technology (AT) aan om activiteiten uit te voeren. Concreet gebruiken ze daarvoor hulpmiddelen die aangepast zijn aan de specifieke noden van de individuele cliënten. Alleen … in de praktijk blijken deze ‘aangepaste hulpmiddelen op maat’ echter al te vaak in massaproductie gemaakt te worden.

Om ergotherapeuten te helpen bij het zelf maken van hulpmiddelen die écht aangepast zijn aan de noden van hun cliënten, lanceert Howest in maart 2021 een nieuw en uniek postgraduaat: MakerSkills for Occupational Therapists.

Dit postgraduaat is gegroeid uit enerzijds een eerste editie van het specialisatietraject ‘MakeAbility: Do-It-Yourself Assistive Technology’, dat in september 2019 van start ging, en anderzijds uit de jarenlange ervaring van de onderzoeksgroep Design for (every)one van de opleidingen Ergotherapie en Industrieel Productontwerpen. De onderzoeksgroep heeft meer dan tien jaar ervaring in het maken van hulpmiddelen op maat van individuele gebruikers. De samenwerking met de opleiding Industrieel Productontwerpen zorgt voor inzichten in de eindeloze keuze aan materialen en voor de kennismaking met digitale productietechnieken zoals 3D-printen en lasersnijden.

Zelf aangepaste hulpmiddelen leren maken

Het nieuwe postgraduaat richt zich tot ergotherapeuten die in hun beroepspraktijk moeten vaststellen dat standaard hulpmiddelen geen passend antwoord bieden op de specifieke noden van hun individuele cliënten. Dat hoeft echter geen eindpunt te zijn, want via Do-It-Yourself (DIY) technieken kunnen bestaande hulpmiddelen aangepast worden, of zelf volledig nieuwe hulpmiddelen gemaakt worden. De focus van dit postgraduaat ligt bijgevolg op het doe-het-zelfaspect van Assistive Technology.

Al doende leren

Het postgraduaat gaat in maart 2021 van start aan Howest Kortrijk. Het wordt gespreid over drie semesters en bestaat uit twee grote opleidingsmodules: MakeAbility en Maker Skills DIY-AT. Samen zijn ze goed voor 20 studiepunten.

Het eerste semester wordt een kennismaking met de tools, best practices, materialen en productietechnieken om tot Do-It-Yourself Assistive Technology (DIY-AT) te komen. In semester 2 en 3 werken de studenten een real life case uit. Het praktijkaspect krijgt dus een centrale plaats in dit postgraduaat. Ook de lesgevers zijn ergotherapeuten en makers met uitgebreide ervaring in DIY-AT.

Het uiteindelijke doel van deze navorming is dat de deelnemers na afloop DIY-AT kunnen integreren in hun eigen ergotherapeutische praktijk. Concreet: noodzakelijke aanpassingen aan behaalde hulpmiddelen voor hun cliënten maken of een nieuw hulpmiddel ontwikkelen volgens de noden en wensen van hun cliënten.