Praktijkcursus ‘Omgaan met Covid-19-patiënten’ ondersteunt zorgverleners en mantelzorgers.

Praktijkcursus ‘Omgaan met Covid-19-patiënten’ ondersteunt zorgverleners en mantelzorgers.

De bacheloropleiding Verpleegkunde aan Howest ontwikkelde samen met BEFEZO, het NVKVV en in overleg met het kabinet van Vlaams minister Beke een praktijkcursus ‘hoe veilig omgaan met COVID-19-patiënten’.

  • Hoe ga je een kamer van een besmette patiënt binnen?
  • Hoe gebruik je een mondmasker veilig?
  • Hoe gebruik je handschoenen en verwijder je ze op een juiste manier?
  • Hoe vaak en hoe ontsmet je je handen?

Tientallen praktische tips zijn nu gebundeld in een handige online e-course. Daarnaast biedt de cursus ook een antwoord op een aantal andere praktische vragen op handelingen die zorgverleners dagelijks uitvoeren:  

  • Hoe neem je de polsslag of bloeddruk van een Covid19-patiënt?
  • Hoe breng je een zuurstofbril aan?
  • Hoe weet je wanneer je hulp moet inroepen?
  • Wat zijn de officiële instructies en maatregelen?

Paul Cappelier, zelf lesgever en voorzitter van de Belgische federatie voor zorgkundigen kaartte de nood aan dringende praktijktips voor professionals in de woon-zorgsector aan. “Veel medewerkers zijn onzeker omdat ze niet weten hoe ze op een veilige manier kunnen blijven werken als ze met patiënten met Covid19-besmetting worden geconfronteerd.”

Veerle Coupez, onderzoekscoördinator en lector ouderenzorg aan Howest, ontwikkelde de online e-course samen met verpleegkundige en lector verpleegkunde Marie-Line Himpe en andere collega’s in onderling overleg met het kabinet van minister Beke, BEFEZO (de Belgische Federatie voor Zorgkundigen) en het NVKVV (beroepsorganisatie verpleegkundigen). “We hebben niets nieuws ontwikkeld, maar alle nuttige knowhow die we voorhanden hadden verzameld en verwerkt. Omdat er momenteel zoveel tips en filmpjes circuleren, vonden we het nuttig om alle tips op een duidelijke en laagdrempelig mogelijke manier te verwerken.” Professionals uit de radio- en televisiesector realiseerden in een recordtempo de begeleidende video’s.

Op de website vind je twee ontwikkelde e-learings die bezoekers in minder dan een kwartier hebben doorgenomen: 

  1. Alle hygiënische preventiemaatregelen gebundeld rond Covid-19 voor de thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg
  2. Overzicht van de symptomen en de aandachtspunten

Bekijk de e-courses

BRAVO

Om alles zo helder (en constructief) mogelijk te houden, werkten de auteurs het woord ‘BRAVO’ om tot een acroniem dat als leidraad dient. Veerle Coupez: “’B’ staat voor ‘Belangstelling voor handhygiëne’, ‘R’ voor ‘Respect voor hoesthygiëne’, ‘A’ voor ‘Aandacht voor beschermingsmiddelen’, ‘V’ voor ‘Voldoende reiniging en ontsmetting’ en ‘O’ voor ‘Ongelooflijk bedankt’.

Meer informatie

Veerle Coupez
Onderzoekscoördinator en lector ouderenzorg
Bachelor Verpleegkunde
0486 35 53 83 (tijdens de kantooruren)
veerle.coupez@howest.be


“Geef het virus geen kans. Volg de tips nauwgezet - bescherm jezelf en je collega’s!”