Design for (every)one: the rise of makerhealth

INTERNATIONAL EXHIBITION & WORKSHOPS TIJDENS KORTRIJK CREATIVITY WEEK

Design for (every)one: the rise of makerhealth

International exhibition & workshops tijdens Kortrijk Creativity Week

Curator: Lieven De Couvreur with Katrien De Schepper (BE)

De opkomst van het internet en digitale fabricage maken het mogelijk dat burgers die voornamelijk buiten de mainstream vallen, hun eigen unieke tools kunnen produceren of aanpassen. Deze producthacks kunnen zelfs concurreren met de kwalitatieve normen van de massaproductie van grote fabrieken. Binnen de context van “design for disability” opent dit perspectief een aanvullend alternatief voor universeel design.

Vandaag de dag zijn er veel burgers met een berperking van wie de hulpmiddelen nog niet tot stand zijn gekomen door unieke behoeften en uitdagingen. Een nieuwe generatie makers en professionals uit de gezondheidszorg grijpen deze kans aan door een unieke productaanpassing te maken in de woningen, beschutte werkplaatsen en revalidatiecentra van mensen met een handicap. Hoewel het toekomstige gezondheidsbeleid bemoedigend is om mensen effectief te betrekken bij het gezamenlijk onderhouden van hun eigen gezondheid, is er weinig bekend over de dynamiek van deze community-based processen en hoe professionele ontwerpers er deel van kunnen uitmaken. 

Met deze expositie openen we de discussie over het gebruik van producthackmethodologieën binnen de zelfzorg en kaderen we deze in tegenstelling tot universeel design. In het afgelopen jaar zijn er 100 participatieve ontwerpcasussen opgezet in lokale contexten, opgebouwd rond zinvolle activiteiten van individuele mensen. De D4E1-onderzoeksgroep van de Hogeschool van West-Vlaanderen (Howest) gecoördineerd door Lieven De Couvreur maakte een unieke selectie van 60-tal objecten ontworpen voor, door en met Belgische burgers. Ze zijn allemaal ontworpen onder een creative commons (CC) licentie.