Start-up school

Aan Howest weten we hoe belangrijk de juiste omkadering is voor het uitbouwen van een succesvolle start-up. En dat is wat we bieden met de Start-Up School: kennis, expertise, een netwerk, werkruimte, … kortom een opleiding die startende ondernemers vleugels geeft. Wie zich inschrijft voor het Start-Up School navormingstraject volgt een jaar lang deeltijds lessen op maat van zijn/haar onderneming (min. 30 ECTS). De rest van de tijd wordt, onder begeleiding van een ondernemerscoach, gewerkt aan de uitbouw van de onderneming. Deelnemen aan de Start-Up School betekent dus part-time studeren (min. 30 ECTS) en part-time ondernemen. Helemaal in functie van jouw start-up.

Wat leer je aan de Start-Up School?

Aan Howest weten we wat een start-up nodig heeft. Jaren ervaring in het begeleiden, coachen en valoriseren van jonge bedrijven zorgt voor een schat aan expertise. Met de Start-Up School zetten we die kennis in voor de uitbouw van jouw bedrijf. De opleiding werkt voor een groot stuk op maat van jouw specifieke onderneming. Ieder project is anders, daarom besteden we veel aandacht aan één-op-één coaching rond jouw project.

Hoe ziet dit er dan concreet uit?

De opleiding steunt op 2 pijlers. In pijler 1 zorgen we voor opleiding via een lessenpakket van minstens 30 studiepunten. In pijler 2 werk je zelf aan je bedrijf mét de nodige begeleiding van een ondernemerscoach.

Pijler 1

Pijler 1 bestaat uit enkele verplichte economische modules én uit enkele keuzevakken die je zelf vrij kiest in functie van je bedrijf. Zo bouw je een halftijds lessentraject op van 30 studiepunten.

De verplichte economisch getinte modules worden gegeven bij de opleiding Netwerkeconomie Kortrijk. Hier doet de student-ondernemer bedrijfseconomische kennis op die van pas komt bij het runnen van een onderneming.

Je volgt vakken binnen deze opleiding voor minstens 18 studiepunten. In het kader van deze lessen werk je ook aan je eigen businessplan. Je krijgt hier hulp van een interne coach én een dreamcoach uit het bedrijfsleven. Binnen deze opleiding voorzien we ook lezingen en workshops door mensen die in de praktijk staan. Alles zodat je een stevig fundament meekrijgt om in het bedrijfsleven te stappen.

Daarnaast kies je enkele keuzemodules die een meerwaarde betekenen voor jouw project. Je stelt hier een pakket samen van minstens 12 studiepunten. Je kunt hiervoor kiezen uit alle vakken die bij om het even welke opleiding aan Howest worden gegeven. Voorwaarde is wel dat je de volgtijdelijkheid respecteert. Dit bekent dat je voor sommige vakken over voldoende voorkennis moet beschikken om ze te kunnen volgen. Dit wordt besproken bij de samenstelling van jouw individueel traject. Deze keuzevakken zorgen er voor dat je bijvoorbeeld je kennis kunt bijspijkeren over voedings-en bewegingsleer, marketing, Frans of andere vreemde taal, …

Wil je meer dan 30 studiepunten opnemen? Dat kan! We doen er alles aan om traject à la carte van jouw bedrijf aan te bieden.

Pijler 2

Pijler 2 bestaat uit de praktische uitwerking van jouw onderneming. De tijd die je niet hebt ingevuld met lessen worden gebruikt om te werken aan je bedrijf. Wat je in die tijd doet kan zeer divers zijn. En is afhankelijk van de fase waarin je onderneming zich bevindt. Zo kun je werken aan je businessplan, promotie voeren voor je product, aan de slag gaan om je diensten te verkopen, of zelfs al je eerste klanten bedienen, …

Vanuit Howest bieden we ondersteuning waar je die nodig hebt. Zo krijg je gratis werkruimte in één van onze incubatoren in Kortrijk of Brugge. De ondernemerscoaches staan je bij met 1-op-1 coaching. Je kunt dus met alle vragen en problemen waar je mee worstelt bij hen terecht. Zij denken mee over een oplossing. Je krijgt ook toegang tot externe expertise en een ruim netwerk van mensen uit het werkveld, bedrijfsleven, overheidsinstellingen, …

Voor wie?

Aan Howest zien we een exponentiële groei in het aantal studenten die hun studies combineren met een eigen bedrijf. Zo weten we uit de praktijk dat veel studenten werken aan toffe projecten met veel potentieel. Maar na de studies moeten vaak keuzes gemaakt worden, waardoor goede ideeën al te vaak in de koelkast belanden. Vaak omdat studenten zich ook nog niet zeker genoeg voelen om voluit voor hun eigen onderneming te gaan. En da’s jammer. Met de Start-Up School willen we daar verandering in brengen. We maken er onze missie van om zo veel mogelijk jonge bedrijven startklaar te maken.  

Het publiek van de Start-Up School bestaat daarom voor een stuk uit studenten die al een bachelor- en/of masterdiploma op zak hebben.  

En wat met jongeren van 18 die staan te springen om te ondernemen? Ook zij zijn uiteraard welkom in de Start-Up School. We helpen hen evengoed aan de best mogelijke opleiding en coaching in functie van hun bedrijf. 

Voel je het ondernemersbloed door je lijf stromen? En kun je wat extra kennis en coaching gebruiken voor je start-up? Dan is de Start-Up School iets voor jou. 

Een bijkomend voordeel is het voordelige statuut student-zelfstandige. Via dit statuut kunnen studenten die jonger zijn dan 25 jaar starten met ondernemen onder een voordelig fiscaal statuut. Zo betaal je tot een bepaald inkomen geen sociale bijdragen, blijf je fiscaal ten laste van je ouders, blijft het kindergeld en studiebeurs behouden, … Dat laat studenten van de Start-Up School toe om meteen te starten met hun bedrijf, klanten te bedienen en een inkomen te genereren. 

Ervaring opdoen in het buitenland

Vanaf academiejaar 2019 – 2020 bieden we de mogelijkheid om je opleiding aan de Start-Up School een internationale dimensie te geven. Wil je als jonge, startende ondernemer ervaring opdoen bij een ervaren ondernemer uit jouw sector maar in een ander Europees land? Dat kan! 

Erasmus for Young Entrepreneurs

Via Erasmus for Young Entrepreneurs kunnen we je een tijdje (van een paar weken tot een paar maanden) naar het buitenland sturen. Een unieke ervaring om kennis op te doen binnen jouw sector en om een internationaal netwerk uit te bouwen. 

En wat meer is, die ervaring hoeft niet veel te kosten. De grootste kost van z’n buitenlandse trip, verblijf en vervoer, wordt vergoed. Wij ondersteunen je verder bij de praktische kant: hulp bij de opmaak van je dossier, contact leggen met mogelijke partners, …

Dus ken je een bedrijf of ondernemer waar je naar opkijkt in het buitenland? En van wie je graag wat zou leren? Zeker als je je eigen idee nog niet helemaal zuiver in beeld hebt is dat een unieke kans. Interesse? Contacteer ons zodat we je wensen kunnen overlopen. 

Voorbeeldtraject

Om het traject van de Start-Up School wat inzichtelijker te maken geven we hieronder een voorbeeld van een mogelijke inhoudelijke invulling. Let wel, dit is een voorbeeld. Wil je jouw traject anders invullen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk.

  • Live Project – opleiding Netwerkeconomie Kortrijk – 18 ECTS: uitwerking businessplan met theoretische onderbouw en onder individuele begeleiding
  • Sales Fundamentals – opleiding Bedrijfsmanagement Brugge, specialisatie Marketing – 6 ECTS
  • Frans 1 – opleiding Bedrijfsmanagement Brugge, specialisatie Marketing – 6 ECTS 

Praktisch

De opleiding aan de Start-Up School leidt tot een postgraduaatgetuigschrift en een creditbewijs per opleidingsonderdeel.

  • Je neemt minimum 30 studiepunten op. Meer studiepunten opnemen is mogelijk.
  • Je kan deze opleiding volgen via dagonderwijs. De opleiding duurt minstens 1 jaar.
  • De kostprijs wordt bepaald op basis van het aantal opgenomen studiepunten.

De lessen gaan door op volgende locaties:

  • Vakken binnen de opleiding Netwerkeconomie: Campus The Square, Luipaardstraat 12A, 8500 Kortrijk, +32 56 23 98 60
  • Keuzevakken: diverse campussen in Kortrijk & Brugge, afhankelijk van de opleiding waar je een keuzevak volgt. 

Nog vragen? Let's talk!