Hulp bij ondernemen

Advies op maat

Elk project vraagt een eigen  aanpak. Als student-ondernemer krijg je fiscale, sociale, juridische, ... coaching op maat. Of je nu hulp zoekt bij het kiezen van de juiste vennootschapsvorm, ondersteuning bij het opzetten van een marktonderzoek, of advies over je marketingplan, … Je kunt bij de ondernemerscoaches terecht met al je vragen over ondernemen. Zij hebben een ruime ervaring op vlak van ondernemerschap. Ze zijn er om je op weg te helpen naar een geslaagd project. Of je nu nog met een vaag idee in je hoofd zit, of je staat op het punt om een vennootschap op te richten: contacteer hen met je vragen! 

Durf dus zeker vragen te stellen. Ieder idee is anders, ieders persoonlijke situatie is uniek, elke sector heeft zijn eigen kenmerken, … De begeleiding van starters is maatwerk. 

Gratis werkruimte

Als ondernemer wil je vaak ook dingen gedaan krijgen. Dat beseffen we aan Howest maar al te goed. Wil je voor, tussen of na de lessen werken voor je bedrijf, of heb je een vergadering met klanten. Geen probleem! Als student-ondernemer heb je toegang tot een incubator en de mogelijkheid om een vergaderzaal te reserveren. Zo kan je klanten en/of partners in een professionele setting ontvangen .

De incubator biedt ook het voordeel dat je er samen zit met andere starters. De ervaring leert dat ondernemers door in dezelfde ruimte te werken, bijleren van elkaar. En je bouwt er ook een mooi netwerk mee uit. 

Aan Howest zijn er incubatoren in zowel Kortrijk als Brugge. Op welke campus je ook studeert, je kunt met je onderneming in gelijk welke incubator terecht. Dus studenten die studeren in Kortrijk kun ook een plaats aanvragen in Brugge, en vice versa. 

Voor meer info over de incubatoren: neem een kijkje op deze pagina.

Info- en inspiratiesessies

Als (pré)starter kun je wel wat informatie gebruiken. Of het nu gaat over boekhouding, btw, sales, marketing, good practices …. Je kunt altijd wel iets bijleren. Daarom organiseren we regelmatig infosessies over diverse onderwerpen. We werken hiervoor vaak samen met externe partners en ondernemers. Het zijn experten in hun materie. Zij zorgen er voor dat jij extra kennis opdoet. Vaak nodigen we ook andere (iets meer ervaren) starters en ondernemers uit om hun verhaal te komen doen. Altijd fijn om je te laten inspireren door anderen.  

 We beschikken ook over een groot netwerk aan externe partners. Van dienstverleners, over bedrijven to overheidsinstanties. Zij organiseren vaak interessante infosessies, workshops en wedstrijden waar je als startende ondernemer je voordeel mee kunt doen. 

Volg ons op sociale media (Twitter, Facebook, Instagram) om op de hoogte te blijven van wat er leeft binnen deze community . 

Sterk netwerk

Samen sta je sterker. Als ondernemer is een ruim netwerk zeer belangrijk. Het kan zorgen voor nieuwe klanten, samenwerkingen, info die je niet uit boeken kunt halen, …. Kortom een netwerk is een must om te groeien. 

Aan Howest hebben we een groot netwerk van bedrijven, overheidsinstanties, dienstverleners, onderzoekers, starters … Dit netwerk stellen we graag open voor onze student-ondernemers. Welke vraag je ook hebt: de kans is heel groot dat we iemand uit ons netwerk kunnen aanbevelen die je verder kan helpen. Op die manier helpen we je om jouw netwerk uit te bouwen.

We werken ook actief aan de uitbouw van een netwerk binnen Howest. We brengen studenten, onderzoekers en docenten die interesse hebben in ondernemen samen. Zo organiseren we bijvoorbeeld ondernemerscafés . Ondernemers uit diverse disciplines ontmoeten elkaar hier op informele manier, vaak letterlijk op café of op een andere gezellige locatie. Zo creëren we een steeds verder groeiend community. En dit leidt soms zelfs tot multidisciplinaire samenwerkingen. De ondernemerscafés hebben afwisselend plaats in Kortrijk en Brugge. 

Wil je met je bedrijf aanwezig zijn op een bepaalde vakbeurs? Ook hier zorgen we voor begeleiding. Ongeacht of de beurs in België of in het buitenland doorgaat. Zo kunnen we ondersteuning bieden op logistiek vlak, we kunnen je ook helpen om beter te leren netwerken, … 
 

Statuut student-ondernemer

Studenten die hun studies combineren met een eigen bedrijf kunnen gebruik maken van het voordelige statuut student-zelfstandige. Dit statuut werd door de overheid in het leven geroepen om jong ondernemerschap te ondersteunen en te stimuleren. Zo hoeven ondernemers jonger dan 25 jaar geen sociale bijdragen en belastingen te betalen op hun eerste inkomsten. Blijven ze fiscaal ten laste van hun ouders, behouden ze hun kindergeld, …

En ook aan Howest zetten we ons hard in voor studenten die ondernemen. Zo kun je als student met (plannen voor) een onderneming het statuut student-ondernemer aanvragen. Hiermee krijg je recht op persoonlijke begeleiding, gratis werkruimte in een incubator, … Ook wie ouder is dan 25 jaar kan gebruik maken van al deze mogelijkheden. Aan Howest werpen we geen grenzen op voor wie wil ondernemen.

Lopen de zaken goed? Dan bestaan er extra faciliteiten om studies en werk te combineren. Brengt de werkdruk voor je bedrijf je studies in gedrang? Dan zoeken we samen met jouw opleiding naar oplossingen. 

Zoals je ziet gebeurt er veel om de combinatie van studeren en ondernemen haalbaar te maken. Zo kun jij al tijdens je studies je klanten bedienen. Maar ieder ondernemersproject is uniek. Neem dus zeker contact op met de ondernemerscoaches om jouw persoonlijke situatie te bespreken.  
 

Erasmus for young entrepreneurs

Ondernemen is doen! De handen uit de mouwen en ervaring opdoen. Maar je hoeft niet alle fouten die een ander al eens gemaakt heeft opnieuw te maken. Daarom kan het interessant zijn om een tijdje mee te lopen met een ondernemer die in jouw sector actief is. Al was het maar om je idee te verfijnen. Die kans bieden we je met Erasmus for young entrepreneurs.  

Zou je wel eens willen weten hoe een ondernemer uit een ander Europees land zijn zaak runt? Dat kan! Je kunt een paar weken ter plekke gaan, een maand, of zelfs meerdere maanden, en je hoeft er je broek niet aan te scheuren. Vanuit de Europese overheid worden middelen voorzien om je verplaatsing en verblijf te financieren. 

Misschien ken je zelf wel al een bedrijf waar je mee zou willen samenwerken. Maar geen paniek als dat niet het geval is. We zetten je op weg en helpen je onder andere met de zoektocht naar een gastbedrijf. Het is sowieso een interessante en leerrijke ervaring, en een ideale manier om te werken aan de uitbouw van een internationaal netwerk.