Studenten Energiemanagement winnen de “Smart House Special Award” en “Energy Balance Award” tijdens de Solar Decathlon Europe wedstijd.

Studenten Energiemanagement winnen de “Smart House Special Award” en “Energy Balance Award” tijdens de Solar Decathlon Europe wedstijd.

Studenten Energiemanagement van Howest werden door Universiteit Gent gevraagd om mee te werken aan het Mobble-project voor de prestigieuze wedstrijd Solar Decathlon Europe. De studenten kregen de opdracht om het volledige elektrisch gedeelte, inclusief de slimme sturing van de woning te realiseren. De theorie omzetten in praktijk en ook zelf uitvoeren, dat is een kolfje naar de hand van de studenten Energiemanagement. Het resultaat werd bekroond met 2 mooie awards op Europees topniveau.

Solar Decathlon

De Solar Decathlon competitie is een internationale studentenwedstrijd. Hierbij worden universiteiten over heel de wereld uitgedaagd om een duurzaam en energie efficiënt paviljoen te ontwerpen en te bouwen.
De oorsprong van de Solar Decathlon wedstrijd ligt in de Verenigde Staten in 2002, waar het toen georganiseerd werd door The United States Department of Energy. Sindsdien vond de wedstrijd om de twee jaar plaats in de Verenigde Staten. Ondertussen wordt de Solar Decathlon wereldwijd georganiseerd: Europa (2010, 2012, 2014, 2019), China (2013, 2017), Latijns-Amerika (2015) en Afrika (2019).
The United States Department of Energy heeft deze wedstrijd bedacht om mensen bewust te maken en te informeren over energieverbruik, duurzame en energie efficiënte technologieën en hernieuwbare energie. Hierbij willen ze ook studenten stimuleren om creatief te denken en innoverende oplossingen te zoeken.

De Mobble

Universiteit Gent werd geselecteerd voor de editie van 2019 met “The Mobble”.  In totaal zijn er 16 teams geselecteerd om deel te nemen aan de Europese wedstrijd waarvan er maar 10 effectief aanwezig waren, met de finale van 12 tot en met 28 juli in Budapest (Hongarije).
De Mobble (Modular Building Block) is een flexibele bouwblok dat een nieuwe manier van leven introduceert: de Mobble stelt je instaat om je woning aan te passen aan je noden. Het feit dat de Mobble een modulaire bouwblok is, is een van zijn grootste troeven, met een minimum aan inspanning is het mogelijk om zijn huidige configuratie te transformeren naar de noden van het moment. Gestandaardiseerde sandwich panelen zijn gebruikt in de opbouw van de Mobble, waardoor het verzekerd is dat je de Mobble in een mum van tijd getransformeerd en nieuwe manier van circulariteit en hergebruik van materialen geïntroduceerd wordt.
Het bevestigen van verschillende mobble’s gebeurt op een droge manier, zonder lijm maar met vijzen en bouten. Daardoor is het mogelijk om de panelen te hergebruiken.

Smart House en Energy Balance Award

Het team van UGent bestond voornamelijk uit studenten ingenieurswetenschappen architectuur. Zij hebben het mobiele, flexibele bouwsysteem ontworpen en uitgewerkt.

Energie-efficiëntie is een groot onderdeel van het project waar veel punten mee te verdienen zijn tijdens de wedstrijd. UGent zocht een partner voor de technische en praktische uitvoerbaarheid van de energie-opdrachten, hiervoor kwamen ze aankloppen bij Howest Energiemanagement. Een ideaal project voor de studenten uit semester 4 waar de kennis van elektriciteit en smart buildings in een heel praktisch project kon worden uitgevoerd.

In de week voor de lentevakantie van 2019 zijn we naar Gent getrokken om meer uitleg te krijgen over de Mobble. Intussen waren de studenten van UGent bezig met de opbouw van het paviljoen.

Onze taak was eigenlijk 3-ledig:

  • Bekabelen van de elektrische zekeringskast, inclusief tekenen van de schema’s.
  • Uitvoeren van een domotica systeem voor de verlichting, zonnescreens, …
  • Ontwerpen en uitvoeren van een systeem om de elektrische toestellen in de woning slim aan te sturen op basis van de zelf opgewekte energie.

Het was een hele klus om op korte tijd te realiseren maar de studenten hebben er zich helemaal voor gegeven. Er werd dan ook nog veel na de uren verder gewerkt. Het was een prachtige leerschool om alle kennis uit de lessen om te zetten in praktijkervaring.

De studenten zijn eind juni mee naar Budapest gereisd om daar het paviljoen op te bouwen en klaar te stomen voor de start van de wedstrijd op 12 juli. Tijdens de wedstrijd was het paviljoen open voor bezoekers en moesten specifieke taken worden uitgevoerd om de werking aan te tonen (belangrijk voor de scores van de jury). De studenten stonden intussen ook paraat om uitleg te geven aan de bezoekers.

In Hongarije werden voor de 10 categorieën awards uitgereikt aan de top 3. Het Mobble team behaalde 5 Awards: 3 keer de derde plaats (Communication & social awareness, Neighborhood integration & impact, Energy balance) en 1 maal de eerste plaats (Engineering & construction). De Mobble eindigde uiteindelijk op een mooie 4 plaats in de eindstand.

De derde plaats met de award “Energy balance” is een mooie bekroning voor het werk van de studenten Energiemanagement! Hier was het belangrijk dat er zoveel mogelijk gebruik werd gemaakt van de eigen opgewekte energie van de zonnepanelen op het dak, in combinatie met batterij-opslag. En laat net dit iets zijn waar we in Energiemanagement heel actief op inzetten en ook belangrijk is voor de toekomst van elke woning.

Er werd ook een speciale award uitgereikt aan het Mobble team voor het beste “smart house concept”. De jury loofde het concept dat werd uitgewerkt door onze studenten. Alle elektrische toestellen (oude toestellen uit de kringloopwinkel) worden slim gemaakt en aangestuurd met o.a. de Smappee Switch stopcontacten. Zo kon de opgewekte zonne-energie slim gestuurd worden naar de toestellen in de keuken (koelkast, vaatwas, wasmachine,…) of de batterij om de energie op een later moment te gebruiken als de zon niet meer beschikbaar was. Een concept waar we ook hier in België naar toe moeten.

Een dikke proficiat aan de 4 studenten Jolien, Zara, Emiel en Jasper voor hun inzet de afgelopen maanden. Het is een unieke maar leerrijke ervaring geweest met 2 mooie awards die aantonen dat we met Energiemanagement meespelen op Europees topniveau!

Meer info op: https://www.themobble.be/nl of https://www.facebook.com/TheMobbleSDE19/

Enkele sfeerbeelden: