Postgraduaat Toegepaste Artificiële Intelligentie

AI Academy @Home
"Wij laten jou excelleren als innovator in Artificiële Intelligentie"

Artificiële intelligentie (AI) is niet meer weg te denken en zal impact hebben op de maatschappij, het werkveld en onze persoonlijke levens. Het is moeilijk om, tussen de vele goede en slechte nieuwsberichten over AI, uit te maken wat hype is en wat een trend is.

Enerzijds worden de mogelijkheden van AI overschat (“Robots are taking it over”), anderzijds worden de gevolgen van AI soms onderschat (automatisering, privacy, veiligheid, non-human AI).

Terwijl John McCarthy - die als eerste de term ‘artificial intelligence’ gebruikte in 1956 tijdens een zomerse workshop in Dartmouth- net omwille van de neutraliteit, is dit al lang het geval niet meer. Zoveel toepassingen, tools, methoden er zijn die betrekking hebben tot AI, zoveel meningen zijn er over de gevaren en mogelijkheden.

Het domein van AI is in se transdisciplinair: meerdere disciplines vormen een nieuw kader waarbinnen geredeneerd, gewerkt en geïnnoveerd kan worden.

Het gaat om een nieuwe discipline die gebruik maakt van computerwetenschappen, toegepaste informatica, cognitieve wetenschappen, engineering, data science, design, ethiek, en nog veel meer om een gemeenschappelijke taal te creëren waardoor levensechte maatschappelijke, economische, sociologische, … problemen kunnen aangepakt worden.

Kennis over en vaardigheden in AI nemen toe, waarbij wetenschappers, ontwikkelaars en gebruikers uit meerdere disciplines hun krachten bundelen om applicaties te ontwikkelen waarbij AI verbeterde ervaringen biedt. 

Dit alles vereist professionals die multi- of transdisciplinaire teams kunnen leiden en inzicht hebben in wat AI kan betekenen. Het postgraduaat ‘Toegepaste AI’ is een grondige, onderzoeksgebaseerde en innovatieve opleiding die de huidige professionals bijschoolt en verrijkt tot AI-innovators binnen hun organisatie of bedrijf. 

Let's talk

Stay informed?

Leave your e-mail address here and get all the news about the Howest AI Academy in your mailbox. 

Ontdek de opleiding Toegepaste Artificiële Intelligentie

Programma

Iedereen met een diploma hoger onderwijs kan inschrijven voor het postgraduaat (start met BUILD-blok). Wie ervaring heeft met programmeren en statistiek heeft een voordeel bij het volgen van de modules.

Troeven

Een bachelor- of masterdiploma dat wordt gecombineerd of een upgrade krijgt met kennis en vaardigheden in toegepaste AI is een sterke meerwaarde voor de huidige markt.

Praktisch

Alle lessen zijn online beschikbaar met permanente toegang tot lesmateriaal en lezingen. Online contactmomenten met je docenten zijn mogelijk op vaste momenten en vraaggestuurd.

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wat is het niveau van het programma?

Het programma is vraaggestuurd door de industrie en kan worden gesitueerd op het niveau van een professionele masteropleiding. Het is bedoeld voor professionals met een bachelor- of een masterdiploma.
Na het voltooien van het programma kunt u:

  • praktijkgericht onderzoek en kennis toepassen om complexe problemen te analyseren en op te lossen.
  • management- en leiderschapsvaardigheden toepassen en met voldoende inzichten handelen in een multi- of zelfs transdisciplinaire omgeving.
  • de kennis en vaardigheden toepassen om uw organisatie of bedrijf te begeleiden in een AI-strategie en stappenplan.
Kan ik inschrijven per semester?

Dat kan. De inschrijvingsprijs bedraagt €1.035 / €915 / €1.035.

Hoe lang duurt het om het diploma te behalen?

Het postgraduaat Applied AI bestaat uit drie semesters van respectievelijk 18, 15 en 18 ECTS. Het ECTS-creditsysteem geeft de werklast voor de student aan.

Eén ECTS komt overeen met 25 à 30 uur tijd te besteden aan de module, verspreid over een volledig semester (inclusief het volgen van lessen, oefeningen, projectwerk, voorbereiding van het examen en examen zelf). Voor een semester van 15 ECTS komt dit overeen met 18 à 22 uur per week. 

Een individueel programma, gebaseerd op uw beschikbare tijd, is mogelijk. Neem contact op met gene.vangampelaere@howest.be.

Welke software heb ik nodig?

Onze docenten maken maximaal gebruik van cloud-gebaseerde toepassingen om je te introduceren in AI use cases en praktijk. Voor de module ‘Math Fundamentals’ werken we bijkomend met de software Mathematica (aangeboden via Howest) en maken we gebruik van het handboek ‘Wiskundige Basisvaardigheden’. Aankoop gebeurt via Howest.

Wat is AI@Home?

Naast het postgraduaat ‘Applied AI’, dat drie semesters in beslag neemt, bieden we een fast track ‘Data Science for AI’ aan, of ook AI@home genoemd. Deze fast track omvat twee modules: Machine Learning en Deep Learning

Slagen voor één of beide modules van het AI@home programma levert vrijstellingen op voor het postgraduaat. 

Meer informatie over het AI@home-programma