Nieuw onderzoekscentrum van 7,5 miljoen euro in Kortrijk

Kortrijk krijgt 7,5 miljoen euro voor het opstarten van een onderzoekscentrum. Dat komt er op de terreinen van de hogeschool Howest.

Die 7,5 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de uitbouw van een onderzoekscentrum voor de agro- en voedingsindustrie in Kortrijk. Het onderzoek zal zich toespitsen op verwerkingsprocessen van aardappelen, groenten, energie- en watermanagement. Het centrum (VEG-i-TEC) wordt gebouwd en beheerd door de UGent en komt in de Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk. Daar bevindt zich ook de hogeschool Howest. Die is geassocieerd met UGent. Howest Energiemanagement zorgt voor het energie- en watermanagement.

De Vlaamse regering, met vier miljoen euro, en Europa staan in voor de investeringen.

“Het onderzoekscentrum zal de ontwikkeling van Kortrijk als economische hoofdstad van West-Vlaanderen alleen maar versterken”, zeggen parlementslid Axel Ronse en schepen Kelly Detavernier (beiden N-VA). “Bovendien is het een extra troef voor onze stad om getalenteerde mensen aan te trekken en hier te houden. In talrijke projecten zetten we partnerships op met onze onderwijsinstellingen zoals in Hangar K op Kortrijk Weide. Dat VEG-i-TEC naar Kortrijk komt met de steun van de Vlaamse regering is een sterke meerwaarde voor onze stad.”

“Vlaanderen is vandaag een van de meest innovatieve regio’s in Europa”, zegt minister Philippe Muyters (N-VA). “We willen dat niet alleen zo houden, we willen streven om nog beter te doen. Daarom blijven we investeren in samenwerking tussen onze bedrijven en kennisinstellingen.”

bron: Het Nieuwsblad