Skip Navigation LinksRijselstraat (Brugge) » Opleidingen » Toegepaste Informatica » Software & System Engineering (SSE)

Software & System Engineering (SSE)

Delen via:  

Howest bachelor Toegepaste Informatica - Software & System Engineering (SSE)

Een passie voor het maken van programma’s die mensen helpen!

Iedereen kent wel het verhaal van Mark Zuckerberg met Facebook, of Bill Gates met Windows.  In dat rijtje passen ook bv. AirBnB, Über, … .  Minder bekend zijn verhalen zoals Git, Fix My Street, Roeselare Vrijwilligt, … software die het leven van mensen verandert op de één of andere manier en hen helpt om problemen op te lossen.  Zo’n software schrijven, dat is onze passie!

Websites, apps, programma’s … dat is waar de focus van deze richting ligt. Voor smartphone, tablet, televisie, VR, laptop, koelkast, … . Als het een device is waar software op kan draaien, dan leer jij hoe je die moet maken.

Wie software zegt, zegt: problemen oplossen, mensen helpen. Je leert dus niet enkel programmeren, maar bv. ook hoe je moet luisteren naar de klant en een boeiende gebruikservaring ontwerpt, hoe je het technische jargon uitlegt aan mensen die vaak niet veel kennen van IT.

Wat / hoe leer je?

Voor de vakken van dit keuzetraject ligt de focus op de praktijk.  We leren door oefeningen & projecten te maken.  Samen of alleen.  Daarbij  proberen we er in elk vak voor te zorgen dat de theorie tot een minimum beperkt blijft, zodat je ook tijdens de les zo veel mogelijk kan oefenen.  Examens zijn praktijkexamens, met bij veel vakken tijdens het semester een project dat op 20-40% van de punten staat (dat project kan bij sommige vakken ook een persoonlijk project zijn, zo lang de technologie juist zit).

Bij ons dan ook geen saaie theorie-cursussen of dikke boeken.  We gebruiken voornamelijk powerpoints met veel memes en voorbeeldcode, video-uitleg van onze lectoren of van pluralsight uitleg tijdens de lessen (zowel in groep als individuele uitleg).

Wat mag je bij ons verwachten op het programma?  Qua programmeertalen zal je een introductie krijgen in PHP en C++ (bij IoT), een uitgediepte kennis van Java en JavaScript, HTML en CSS.  Je leert Object-georiënteerd programmeren en ook een pak functionele technieken.  Je leert wat design patterns zijn, wat User Experience Design is en hoe je met databases werkt.  Je leert vanzelfsprekend apps schrijven: van cutting edge technieken zoals Progressive Web Apps tot Native Androïd Apps.

Aan de slag met een diploma SSE

Met een diploma van System en Software Engineering kan je gegarandeerd aan de slag.  Met 1000den openstaande vacatures voor developers kan je zowel in binnen als buitenland meteen aan de slag met 100% werkzekerheid!
Enkele bedrijven waar onze oud-studenten werkzaam zijn:

Howest bachelor Toegepaste Informatica - Software & System Engineering (SSE)

Heb je zin in ondernemen? Heel wat van onze studenten starten ook hun eigen bedrijf! Er is ook een incubator op de site waar je je bedrijf kan starten en ondersteuning krijgt bij alle paparassen die daarvoor nodig zijn.

Seminaries en challenges

Door deelname aan tal van activiteiten en het bijwonen van diverse conferenties en challenges zal je als SSE’er echt deel uit gaan maken van de IT-gemeenschap. Enkele van de events waar onze studenten dit jaar aan deelnamen: Devox, Hack The Future, De Vlaamse Programmeerwedstrijd, Google Devfest, AppLab, Open Data Belgium, PHPBenelux, PHP West-Vlaanderen, … . 

Daarbij staan onze studenten bij hackathons en challenges regelmatig op het hoogste schavot van het erepodium.  Enkele voorbeelden van dit jaar:

In dat kader wordt trouwens elk jaar ook JSConf georganiseerd door leerkrachten van onze opleiding. JSConf is de Belgische JavaScript conferentie, waar developers uit België en omstreken op afkomen. Boeiend en leerrijk om zo’n event op je eigen campus mee te maken!