Event Design for impact: donderdag 27 juni 2013

Howest Industrial Design Center werkt meer en meer samen met organisaties (ngo’s, profit en social profit) die werkzaam zijn in het Zuiden. Vanuit Product Design zoeken we samen naar nieuwe en duurzame oplossingen voor lokale noden in het Zuiden.

Ondernemerschap, kennisuitwisseling en co-creatie, op maat en duurzaam design, dat is waar ‘Design for Impact’ om draait.

We nodigen je uit om kennis te maken met ‘Design for Impact’ aan de hand van enkele inspirerende sprekers en projecten in landen zoals o.a. Ethiopië, Zuid-Afrika en de Filipijnen.

Dagprogramma

13.30u Verwelkoming door FREDERIK D’HULSTER - directeur Internationalisering Howest
13.40u Inleiding over Design for Impact door OLIVER DEWOLF
14.00u ‘Fablabs in het Zuiden’ door ALEX SCHAUB – De Waag society (NL)
In een Fablab (fabrication laboratory) kan iedereen, van kind tot ondernemer, terecht om ideeën te realiseren in een prototype of product met behulp van allerhande technologische machines. Inmiddels is het Fablab-concept over de hele wereld verspreid. De Waag Society heeft een actieve bijdrage geleverd aan de realisatie van HONFablab in Jogyakarta, Indonesië.
14.40u ‘Fantasized’ door SEP VERBOOM – Industrieel productontwerpen Howest
FANtasized is een innovatieve lamp gemaakt uit lokale afvalmaterialen in Cebu City in de Filipijnen. Het ontwerp kwam tot stand tijdens een co-creatie proces met de lokale bevolking, die nu ook de lokale productie en verkoop in handen neemt. Dit project kadert binnen de stedenband Kortrijk – Cebu City.
15.00u Pauze
15.30u ‘MyMachine pilot in Zuid-Afrika’ door JEREMY MAARMAN – West Coast Community Foundation (ZA) & JAN DESPIEGELAERE – MyMachine vzw
MyMachine, een door de Verenigde Naties bekroond initiatief voor kleine (en grote) kinderen die hun eigen droommachine willen ontwikkelen, zet haar unieke methodologie in om creativiteit en ondernemerschap in onderwijs in het Zuiden te stimuleren. Zo werd een grensoverschrijdende samenwerking tussen de drie onderwijsniveaus en organisaties in Vlaanderen en Zuid-Afrika werkelijkheid.
16.15u ‘Orthopedagoog als ontwerper’ door FLORENTIEN PLETINCKX – UGent
Wat gebeurt er als een orthopedagoge vanuit haar visie en achtergrond aan de slag gaat met ontwerptools en -technieken en deze inzet om antwoorden te bieden op lokale noden? Het resultaat is een slimme reeks tools en producten ontworpen en gerealiseerd door mensen met een beperking – Lukhanyo Zuid-Afrika.
16.30u ‘NFI-kits’ door THIERRY VANDENBORRE - Artsen zonder Grenzen
Non Food Item kits (NFI) worden wereldwijd ingezet door organisaties om jaarlijks miljoenen mensen in noodsituaties bij te staan. Toch is deze kit niet altijd optimaal aangepast aan de verschillende lokale contexten. Howest studenten Industrieel Ontwerpen gingen de uitdaging aan: ontwerp een innovatief en duurzaam modulair NFI systeem voor AzG met de bestaande kits als vertrekbasis.
16.45u Bezoek aan de expo en netwerkmoment met een hapje en een drankje.
Maak kennis met het Howest Outreach Platform, de projecten van Design for Impact en de MyMachine Noord-Zuid pilot.

Dit event vindt plaats tijdens de Week van het Ontwerpen 2013.
Meteen een ideale gelegenheid om creatieve ontwerpers, opleidingen en bedrijven te leren kennen.
Meer info: www.weekvanhetontwerpen.be

Avondprogramma

18.00u - 23.00u Buda Libre: Our Wicked problem…!
Buda Libre is een café voor één nacht voor iedereen die op een creatieve en ondernemende manier in de regio Kortrijk aan de slag is. Deze editie neemt je mee op reis en toont ‘ontwerpen’ als hefboom voor internationale uitdagingen en ondernemerschap. Meer zelfs, we dagen jou uit met 'Our Wicked problem…!'.

Meer info: www.budalibre.be

Partners

Howest
Industrial Design Center
Universiteit Gent
Provincie West-Vlaanderen
Designregio Kortrijk
Week van het ontwerpen
West Coast Communicty Foundation
MyMachine
VLIRUOS
Artsen zonder grenzen
waag society

Registreer hier

Locatie

Budafabriek

Budafabriek
Dam 2a, 8500 Kortrijk

Per auto

Parking: Broel (betalend)

Per trein of te voet

www.b-rail.be
wandelroute (10min. van station)

Registratie

  • Deelname gratis
  • Inschrijven verplicht vóór 20 juni 2013