China 2013: van dag tot dag

In afwachting van het definitief programma, kan je het programma van vorig jaar hier bekijken.

DAG 1: Donderdag 1 maart

We verzamelen om 8 uur ’s morgens aan het Bunkertje, Graaf Karel De Goede laan 5. De bussen van ALK REIZEN vertrekken om 8.30 uur stipt !

We vliegen met een rechtstreekse vlucht van HAINAN Airlines naar Beijing.

  • Donderdag 1 maart:
    Brussel - Beijing: 12.30 uur - 05.30 uur (aankomst op 2/03/2012)
  • Vrijdag 9 maart:
    Shanghai - Beijing : 18.45 uur - 21.25 uur
  • Zaterdag 10 maart:
    Beijing - Brussel : 01.45 uur - 05.45 uur

Wie thuis de vluchturen wil checken, kan dit ook op de website van www.brusselsairport.be (doorklikken naar vluchtinfo).

We verzamelen in de vertrekhal aan de incheckbalie van HAINAN Airlines. Daar worden reispassen en vliegtuigtickets uitgedeeld en elke student checkt de eigen bagage in. Gedurende de hele reis houdt de student reispas en vliegtuigticket bij zich.

Wat mag er in de handbagage? Wat mag je meenemen in het bagageruim? Een handleiding staat eveneens op de website www.brusselsairport.be.

Je koffer moet voorzien zijn van een SLOT!


DAG 2: Vrijdag 2 maart - BEIJING

Het is heel vroeg in de ochtend als we aankomen in Beijing, de Chinese hoofdstad. De Chinese gidsen en bussen wachten ons op in de luchthaven. We gaan de nieuwe terminal, die speciaal voor de Olympische spelen werd gebouwd, bezoeken. Daarna brengen de bussen ons meteen naar Simatai voor een klim op de ‘Draak van Tienduizend Mijl’ of de Grote Chinese Muur. Voorzie dus je wandelschoenen want de bagage wordt rechtstreeks naar het hotel gebracht! Na een vermoeiende maar indrukwekkende tocht wordt er op de terugweg naar Beijing een maaltijd voorzien.

We passeren het Olympisch dorp met zicht op de Watercube en the Bird’s nest en rijden rechtstreeks naar de Verboden Stad een imposant paleizencomplex dat 9999 ruimtes herbergt en lange tijd verboden terrein was voor gewone stervelingen. Via de poort van de Hemelse vrede stappen we naar het Tianmen plein, het grootste ter wereld waar zich de belangrijkste symbolen van het communistische China bevinden: het Monument voor de Helden van het Volk, het Nationaal Museum, de Grote Hal van het Volk en het mausoleum van Mao Zedong.

Wie interesse heeft, kan bij de gids kaartjes bestellen voor verschillende voorstellingen: Kung Fu, Opera, Chinese acrobaten. Wie wil ontspannen heeft de mogelijkheid om een massage te vragen.

RAINBOW HOTEL No.11, Xijing Road, Xuanwu District, Beijing


DAG 3: Zaterdag 3 maart - Beijing

Na een stevig ontbijt vertrekken we vroeg om de Tempel van de Hemel te bezoeken, in het Chinees Tian Tan. Een enorm tempelcomplex dat zich uitstrekt over 275 hectare tuinen. Hier werden alle keizerlijke rituelen uitgevoerd. In de aangrenzende overdekte gaanderijen zie je vandaag de plaatselijke bevolking hun favoriete vrijetijdsbesteding beoefenen, zoals majong spelen, stijldansen, kaligrafie, opera zingen…

Daarna maken we ons klaar om met de fiets door de Hutongs te rijden. Dit zijn de oorspronkelijke wijken van Beijing, die onder druk van de Olympische bouwwoede, langzaam verdwijnen. Toch zijn er hier en daar nog delen van dit stukje cultureel erfgoed die beschermd worden. We worden uitgenodigd door de plaatselijke bewoners thuis en genieten van een typische lunch.

's Avonds reizen we met de nachttrein naar X’ian. We delen per 6 een couchette samen met de Chinezen. Dit is echt een unieke belevenis. Neem wat je nodig hebt mee in je handbagage, want de mogelijkheid bestaat dat je koffer in de bagagewagon meegaat. Zorg dat je wat proviand en genoeg drinken mee hebt! Op de trein is er een kleine restauratiewagen, maar die is niet uitgerust voor grote groepen.


DAG 4: Zondag 4 maart - Xi’ann

Vroeg in de morgen komen we aan in Xi’an en rijden rechtstreeks naar het hotel om te ontbijten. Daarna brengen de bussen ons naar een van de vele parken in het centrum van Xi’an, waar voornamelijk oudere chinezen hun Tai Chi oefeningen doen. We proberen zo stil en traag mogelijk mee te doen. Niet gemakkelijk maar wel uitermate efficiënt om de spieren los te maken.

We rijden door naar de archeologische site waar het befaamde Terra Cotta leger werd opgegraven: een leger van duizenden levensechte soldaten in terracotta.

We bezoeken de medicijnmarkt en daarna kan je de stad Xi’an intrekken, één van de oudste steden in China . Op de eeuwenoude stadsmuur kan je een fiets huren en de hele stad rondrijden. In de gezellige drukte van de oude moslimwijk vind je tal van leuke souvenirs en kleine, typische restaurantjes.

GRAND NEW WORLD HOTEL XI’AN 172 LIANHU ROAD XI’AN

DAG 5: Maandag 5 maart - HANGZHOU

Vandaag nemen we de vlucht naar Hangzhou om er onze partneruniversiteit te bezoeken : Zheijang University of Technology, één van de grootste universiteiten in China. Onze studenten maken kennis met de studenten van de ZUT, worden er rondgeleid in de labo’s en kunnen even van een les proeven.

Als het weer meezit dan spelen we een voetbalmatch samen.

Hangzhou ligt aan de oever van het Westmeer, dat omgeven is door groene heuvels. Met zijn gemiddelde diepte van slechts anderhalve meter vroeg het meer als het ware om bebouwing met kleine eilandjes en dammen, met daarop tempels, pagodes en theehuisjes. In de loop van de eeuwen ontstonden talrijke architectonische juweeltjes, kunstige landschappen en tuinen die de natuurlijke schoonheid van het landschap benadrukken.

In deze streek wordt ook de beste en dus ook de duurste thee van China verbouwd.

’s Avonds is er vrije tijd om in de talrijke antiekwinkeltjes wat rond te neuzen en een typisch restaurantje op te zoeken om er te eten.

ST- RICHHOTEL No.215 Middle Zhong He Road, Shang Cheng District, Hangzhou


DAG 6: Dinsdag 6 maart - HANGZHOU

Dit is een vrije dag en kan naar wens ingevuld worden met een facultatieve uitstap, bijvoorbeeld met een bezoek aan een theeplantage, een boottocht op West-Lake of een sightseeing tour;


DAG 7: Woensdag 7 maart - SUZHOU

We nemen de bus om een aantal bedrijfsbezoeken te doen in Suzhou waar er vooral Belgische bedrijven zijn gevestigd : Vyncke, Callebaut, Vermeiren, Picanol…

Suzhou wordt wel eens het Venetië van het Oosten genoemd omdat er veel kleine kanalen de oude stad doorkruisen, maar is vooral beroemd om zijn 150 tuinen, waarvan sommige ruim 1000 jaar oud zijn.

CHANG MEN HOTEL 6 Waiwujin Nong, Jinchang District Suzhou, Jinagsu
Tel : 86 51262723208

De studenten Industrieel Ontwerpen gaan rechtstreeks richting Shanghai waar zij enkele bedrijven ateliers en scholen gaan bezoeken waar Chinese ontwerpers hen opwachten.


DAG 8: Donderdag 8 maart - Shanghai

Heel vroeg in de ochtend vertrekt de groep uit Suzhou naar Shanghai. Daar starten we ons bezoek in het Museum van Stadsplanning waar we een heel goed zicht krijgen op de historische ontwikkeling van de stad.

De oude wijken van Shanghai geven ons een goed zicht op hoe het leven vroeger was.

In de vooravond worden we verwacht op het Belgisch Consulaat, waar we ontvangen worden door de Belgische consul.


DAG 9: Vrijdag 9 maart - Shanghai

Shanghai ligt in de delta van de Yangtze aan de Oost-Chinese zee. Een van de zijrivieren van de Yangtze, de Huangpu deelt Shanghai in een westelijk deel (Puxi) en een oostelijk deel (Pudong). In Puxi ligt het historisch deel van de stad en is een prima winkelgebied.

Pudong is het internationaal financieel handelscentrum met een indrukwekkende skyline. De Pearl tower is de hoogste televisie toren van Azië. We nemen de boot en doen een minicruise op de Huang Pu.

Om 16 uur worden we naar de luchthaven gebracht om in te checken en de vlucht naar Brussel te nemen via Beijing.

Vanuit Shanghai vertrekt dan onze vlucht op om 18.45 uur en komt aan in Brussel om 05.45 uur op zaterdag 10 maart.

De bussen brengen ons allemaal samen naar de campus GKG.

TIJDENS DE REIS HEEFT ELKE BUS EEN PLAATSELIJKE GIDS, EEN ENGELSTALIGE CHINESE BEGELEIDER EN MINIMUM TWEE DOCENTEN MEE. VOOR EEN VLOT EN AANGENAAM VERLOOP VAN DE REIS WORDT AAN IEDEREEN GEVRAAGD ZICH AAN DE AFSPRAKEN TE HOUDEN DIE DOOR DEZE MENSEN WORDEN GEMAAKT. WEES DUS ALTIJD STIPT OF VERWITTIG TIJDIG DE DOCENT INDIEN ER PROBLEMEN ZIJN.