Skip Navigation LinksRijselstraat (Brugge) » Opleidingen » Biomedische Laboratoriumtechnologie » De opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie

De opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie

Delen via:  
Howest bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

Biomedische laboratoriumtechnologie studeren aan Howest

Voor wie?

 • Je wilt de exacte waarden van je bloed kunnen meten.
 • Je vraagt je af hoe een nicotinepleister helpt bij rookverslaving.
 • Je bent gefascineerd door de mysteries van het DNA.
 • Je vindt het een uitdaging om mee te werken aan de nieuwste biotechnologische ontwikkelingen.

Wat?

Biomedische Laboratoriumtechnologie aan Howest is breed, polyvalent en bijzonder praktijkgericht. Onze labo’s zijn uitgerust met de nieuwste technologie. We werken in kleine groepen zodat we je goed kunnen coachen.

Na vier semesters kies je voor een specialisatierichting

De opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie beschikt over een ruim netwerk aan boeiende stageplaatsen in Oost- en West- Vlaanderen.

Biomedische laboratoriumtechnologie

De opleiding

De eerste vier semesters

In Biomedische Laboratoriumtechnologie krijg je een stevige wetenschappelijke basis die je breed inzetbaar maakt. Chemie en biologie zijn belangrijke vakken. Je leert hoe het menselijk lichaam functioneert als het ziek of gezond is. Je ontdekt de wereld van de micro-organismen. Het labo wordt je vertrouwde werkplek. Je doet er allerlei experimenten en je leert de verschillende onderzoekstechnieken kennen.

Naarmate je vordert in je opleiding, komen meer uitdiepende modules aan bod. Je maakt kennis met de verschillende domeinen waar je als analist aan de slag kunt: farmacie, microbiologie, biotechnologie, pathologie, voeding.

Het vijfde en zesde semester

Hier kies je een specialisatie als afstudeerrichting. Je bent nu klaar om real life cases aan te pakken in ons skills lab.

In semester zes gaan we op buitenlandse studiereis, waar we toegang krijgen tot hooggekwalificeerde labo’s. Daarna vertrek je zelf op stage. Je bachelorproef is de sluitsteen van je opleiding.

Een aantal van onze studenten haalden schitterende awards binnen: Innovation award, Analist van het jaar of werd genomineerd voor de Vlaamse scriptieprijs!

Afstudeerrichtingen

Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

We dompelen je onder onder in specifieke farmaceutische, analytische en moleculair biologische technieken. Hierbij vertrekken we steeds van realistische praktijkvoorbeelden.

 • Je leert geneesmiddelen maken zoals in de apotheek, maar je leert ze ook identificeren zoals in een toxicologisch labo.
 • Je ontdekt je eigen DNA, maar je leert ook alles over genetisch gemanipuleerde organismen (GGO’s).
 • Je voert experimenten in groep uit zoals in een (universitair) research & development labo (R&D).
 • Je gaat aan de slag in een ‘dry lab’.
 • Je analyseert voedingsmiddelen.

In het laatste semester ben je helemaal klaar voor je stage, een praktijkervaring van 14 weken in een labo in binnen- of buitenland. Deze afstudeerrichting is uniek in West- Vlaanderen.

Medische Laboratoriumtechnologie

Je wordt specialist in de pathologische anatomie, medische microbiologie en klinische biologie. Hierbij vertrekken we steeds van realistische praktijkvoorbeelden.

 • Je bepaalt je bloedgroep en bekijkt de verschillende types witte bloedcellen.
 • Je weet welke analyses nodig zijn om diabetes vast te stellen.
 • Je weet hoe ons lichaam zich tegen parasieten verdedigt.
 • Je ontdekt hoe je je tegen hepatitis en malaria kunt beschermen.
 • Je leert onderzoeken of een gezwel goedaardig of kwaadaardig is.

De afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie heeft meer dan 50 jaar ervaring.

Biomedische laboratoriumtechnologie

Stage en praktijk

In het laatste semester ben je helemaal klaar voor je stage, een praktijkervaring van 14 weken in meestal twee verschillende medische labo’s in binnen- of buitenland.

Hiervoor kan Howest rekenen op de steun en de medewerking van o.a. Universitaire en algemene ziekenhuizen, Regionale Ziekenhuizen, privé-labo’s en diverse instellingen in West- en Oost-Vlaanderen. Je ontdekt tijdens je stage de verschillende specialiteiten van je toekomstig beroep.

Waar vind je de job van je leven?

Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

Na je studies kun je kiezen uit een waaier aan jobs.

Je kunt meewerken aan (universitair) onderzoek bij een research & development afdeling van een farmaceutisch, biotechnologisch, voedings- of toxicologisch bedrijf.

Je kan ook werken bij:

 • de gerechtelijke federale politie
 • in een apotheek,
 • als technisch commercieel medewerker in de farmaceutische, biotechnologische en medische sector.

Medisch Laboratoriumtechnoloog

Na je opleiding tot medisch laboratoriumtechnoloog vind je vast en zeker een boeiende job. Je kunt terecht in medische labo’s van ziekenhuizen en poliklinieken, bloedbanken en bloedtransfusiecentra,... Met je diploma op zak ben je een polyvalent medewerker en werk je:

 • als erkend paramedicus in de medische labo’s
 • als onderzoeksmedewerker in officiële diensten voor volksgezondheid of in biomedische researchlabo’s
 • als commercieel afgevaardigde voor laboratoriumbenodigdheden en – apparatuur

Getuigenis

Jeroen Maertens
Afgestudeerde Biomedische Laboratoriumtechnologie

Jeroen Maertens“Ik wilde al van jongs af in een labo werken en onderzoek uitvoeren. Biomedische Laboratoriumtechnologie vond ik een interessante opleidingen Howest leek me omwille van zijn studentvriendelijk klimaat debeste hogeschool om die richting te volgen.

In het tweede jaar werd ik studentenvertegenwoordiger en nam ik deel aan overleg rond studentenparticipatie. Hieruit bleek dat inspraak van studenten een belangrijk aspect van het beleid is. In het derde jaar deed ik mijn stage in de UK. Ik kwam in contact met vele verschillende culturen. Een internationale ervaring is altijd leuk, leerrijk en avontuurlijk. Het is ook een pluspunt voor je CV.

Mijn stageplaats was een labo in de universiteit van Bristol (UK).Bij mijn tussentijdse evaluatie kreeg ik het advies een ‘PhD by research’ te behalen. De stagebegeleider stelde voor om dit in zijn labo te doen. Enkele maanden nadat ik afstudeerde ben ik gestart met een doctoraatsstudiemoleculaire biologie aan de universiteit van Bristol. ”

Internationaal

Studeren of stage lopen in het buitenland is een absolute meerwaarde. Howest hecht groot belang aan internationalisering. Alle Howest-opleidingen promoten dan ook actief de internationale gedachte onder hun studenten en docenten.

Bekijk alle internationale initiatieven

Nuttige info