Skip Navigation LinksRijselstraat (Brugge) » Opleidingen » Toegepaste Informatica » De opleiding Toegepaste Informatica?

De opleiding Toegepaste Informatica

Delen via:  
Howest bachelor Toegepaste Informatica

Toegepaste Informatica studeren aan Howest

Binnen onze bacheloropleiding Toegepaste informatica komen VIJF PIJLERS aan bod en zijn er DRIE KEUZETRAJECTEN

Drie Keuzetrajecten

COMPUTER & CYBER CRIME PROFESSIONAL *

De student verdiept zich in de specifieke problemen op gebied van beveiliging en leert hoe die kunnen opgelost worden maar vooral hoe men er zich kan tegen wapenen.

De Computer & Cyber Crime Professional is gebeten om van de ICT-wereld een betere plek te maken.


* Ook beschikbaar via afstandsonderwijs voor studenten die reeds een diploma Bachelor Toegepaste Informatica of New Media and Communication Technology (NMCT)(enkel via Howest) behaalden.

SOFTWARE & SYSTEMS ENGINEER

De student specialiseert zich in de ontwikkeling van nieuwe systemen met de nieuwste ontwikkeltechnologieën.

De Software & Systems Engineer bouwt de ICT-systemen van de toekomst.

ICT CONSULTANT

De student leert creatieve en innovatieve oplossingen bedenken voor bedrijfsproblemen door moderne ICT-middelen te gebruiken.

Innovatie, sociale media, clouddiensten, mobiele ontwikkelingen en apps zijn het speelveld van de ICT Consultant.

Vijf pijlers

ICT INFRASTRUCTUUR

In de pijler ICT Infrastructuur leer je hoe een computer, een mobile device en een computernetwerk functioneren en hoe je die configureert en beheert.

Er is aandacht voor mogelijkheden die virtualisatie en cloud computing bieden en de organisatie van een hedendaags datacenter.

INFORMATIEMANAGEMENT

In de pijler Informatiemanagement leer je informatiesystemen ontwerpen en ontwikkelen, databases aanmaken en beheren en data om te zetten tot bedrijfsinformatie en kennis.

Ook een goede applicatiearchitectuur bedenken en hedendaagse technieken van softwareontwerp beheersen horen thuis in deze pijler.

SOFTWAREONTWIKKELING

In de pijler Softwareontwikkeling leer je langetermijnoplossingen programmeren voor één device, laat je verschillende devices informatie sturen naar elkaar, mét integratie van visuals en geluid.

Je ontwikkelt de applicatie van de toekomst door gebruik te maken van software frameworks en ontwerpt de geschikte user interface volgens de user experience design principes.

ICT-MANAGEMENT

In de pijler ICT-management focussen we ons op het aspect schakel tussen gebruiker en de informatica. Een project plannen, communiceren onder informatici of met eindgebruikers, de kwaliteitscontrole van informaticaoplossingen uitvoeren en rapporteren naar het management zijn hier voorbeelden van. Ook kennis over de bedrijfseconomische context, waarin je de informatica zal moeten toepassen, is onontbeerlijk.

WEB EN MOBIELE TECHNOLOGIE

In de pijler Web en mobiele technologie verdiep je je in alle technieken nodig om een moderne webapplicatie te maken.

Of dit nu een mobiele webapp is of de opvolger van Facebook, je werkt met HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery, webservices, Ajax en je past responsive design toe wanneer je jouw smartphone voorziet van je eigen creaties.

Projecten en werkveld

In Toegepaste Informatica zijn er naast de practica en de labs heel wat reële cases die worden uitgewerkt in projecten. Dat zijn projectvragen van bedrijven of ideeën die ontstaan zijn tijdens de opleiding. Hiermee ga je aan de slag. Ook neem je zelf initiatief om - samen met de eindgebruikers én begeleid door de docenten - het project tot een mooi resultaat te brengen. Sommige van die projecten worden verdergezet in een start-up die studenten zelf oprichten.

Studiereizen en seminars

Toegepaste Informatica gaat op studiebezoek naar toonaangevende informaticabeurzen zoals CeBIT (Hannover), Info Security (Brussel of Utrecht) en ICT & Logistiek (Utrecht), congressen en seminars met internationale uitstraling zoals Devoxx (Antwerpen), BruCON (Gent), FOSDEM (Brussel) en er is zelfs een opleidingsreis naar Silicon Valley (San Francisco) of China.

Certificaten

Je krijgt de kans om tijdens je studie volgende certificaten te behalen:

 • CCNA Routing en Switching
 • CCNA Security
 • VMware
 • Vasco Ambassador
 • Certified Ethical Hacker

Bovendien word je goed voorbereid op CISSP en CISM.

Onderzoek

In Toegepaste Informatica zijn er een aantal onderzoekslijnen, waaraan docenten en medewerkers werken. Je scherpt jouw onderzoeksvaardigheden aan en leert een onderzoeksvraag, een conclusie en kritische reflectie op te stellen. Ook eigen ideeën en interesses op het vlak van ICT kunnen worden uitgewerkt. Voorbeelden zijn het re-engineeren van games, het nagaan van maatschappelijke invloeden van sociale media, de inzetbaarheid van Zora ()de zorgrobot …

De opleiding Toegepaste Informatica beschikt over labomateriaal zoals Raspberry Pi, Tessel.io … waarmee je aan de slag kunt.

Ondernemerschap

Je helpt mee een event als TEDxUHOWEST te organiseren en wordt zo betrokken bij budgettering, planning en commercialisatie. Contacten leggen met het bedrijfsleven en zijn belangrijke decisionmakers, wordt zo in de praktijk gebracht.

Je wordt opgeleid om een belangrijke rol te spelen in de digitale en globale wereld van morgen.

Verder studeren

Met je bachelor in de Toegepaste informatica kun je via een schakelprogramma naar de masteropleidingen Industriële Wetenschappen van de UGent, op hun campus in Kortrijk stroom je door naar de master in de Informatica en de master in de Toegepaste Informatica.

Jobs

Informatici zijn fel gegeerd op de arbeidsmarkt! Het is zelfs een knelpuntberoep!

Interessante mogelijkheden zijn:

 • web developer
 • functioneel analyst
 • pentester
 • data analyst
 • software developer
 • IT- infrastructuur specialist
 • mobile ontwikkelaar
 • databasebeheerder

Alles hangt af van je eigen interesses en motivatie. Ook de functie van IT security consultant en IT gerechtsdeskundige liggen binnen bereik met het keuzetraject COMPUTER & CYBER CRIME PROFESSIONAL.

Getuigenis

Koen Van Loo
CIO, Groep ADMB - www.admb.be

“De informatica-afdeling van de groep ADMB stelt in Brugge meer dan 100 ICT specialisten te werk. We zijn steeds op zoek naar sterke nieuwe collegae en stagiairs die ons team kunnen versterken. Onze samenwerking met de opleiding Toegepaste informatica is hierbij een sterke troef. Heel wat collegae hebben immers deze opleiding gevolgd. Ze worden gekenmerkt door een brede technische kennis, een
open geest, een grote leergierigheid en vooral een pragmatische instelling. Net de kenmerken die we binnen ADMB-Informatica koesteren.”

Internationaal

Studeren of stage lopen in het buitenland is een absolute meerwaarde. Howest hecht groot belang aan internationalisering. Alle Howest-opleidingen promoten dan ook actief de internationale gedachte onder hun studenten en docenten.

Bekijk alle internationale initiatieven

Nuttige info

Contact   |    Privacy & Copyrights ©2015 HOWEST.be - Lid van AUGent