Skip Navigation LinksGraaf Karel de Goedelaan (Kortrijk) » Campus Graaf Karel de Goedelaan » Wie zijn wij?

We stellen ons even voor

Delen via:  

Campus Graaf Karel de Goedelaan

Howest heeft campussen in Brugge en Kortrijk, die op loopafstand van het station liggen en behoren tot het leven in de stad. Als student maak je deel uit van het bruisende stadscentrum en dat zorgt natuurlijk ook voor de nodige fun. Intensief studeren afwisselen met een uniek studentenleven, cantussen, fuiven en braspartijen inbegrepen. Ook dat is Howest.

Kortrijk profileert zich eveneens als een stad die houdt van studenten. De bussen voor studenten zijn gratis en bij de vzw Mobiel kun je voor een prikje een fiets huren. Kortrijk ie een moderne stad en het gloednieuwe shoppingcentrum K zorgt voor leven in de binnenstad. Aan de nieuwe Leieboorden ligt een permanent strand en een schitterende basketbalkooi. Ook het nachtleven bruist aan de Leie en in het overbekende Stroatje. Bovendien zijn de koten in Kortrijk best betaalbaar.

In de Leiestad prijkt het gloednieuwe gebouw Howest-The Level dat - geïnspireerd op de etsen van Piranesi en met een knipoogje naar Harry Potter - het summum van moderne architectuur is en borg staat voor een nieuwe manier van onderwijzen en samenwerken met de industrie. In Howest-The Level krijgen onze studenten van de opleiding Digital arts and entertainment les en bevindt zich het 3D-competentiecentrum, een plek waar bedrijven en starters aan de slag kunnen.

Ook het Industrial Design Center (IDC) is een architecturaal pareltje dat als atelier en werkruimte toekomstige ontwerpers volop in de praktijk plaatst. Hier krijgen onze studenten van de opleiding Industrieel productontwerpen les.

Bits, bytes, boeken en broodjes

Als student aan Howest geniet je talrijke voordelen en heb je betere faciliteiten dan waar ook. Zo krijgt iedere student gratis een International Student Identity-card (ISIC-card), waardoor je zowat 40.000 culturele en lifestyle kortingen krijgt, zowel in eigen land als in het buitenland. Draadloos internet, het leerplatform Leho, het laptopproject , een eigen cursusdienst spreken voor zich.

Belangrijk ook is dat Howest als eerste in Vlaanderen een overeenkomst gesloten heeft met Microsoft en een proefschool is voor het softwarepakket Office 3.6.5. Dankzij dit 'cloud computing'-systeem kunnen studenten van Howest hun bestanden en mailboxen op de servers van Microsoft plaatsen en beschikken de mailboxen en back-upsystemen over een capaciteit tot 25GB.

De Mediatheken op hun beurt zijn oases in het drukke campusleven. Je kunt er rustig studeren, afspreken met je projectgroep of werken aan je zekstudieopdrachten. Ook heb je vanzelfsprekend toegang tot online tijdschriften en e-books. Meer nog, de digitale bronnen kun je ook van thuis uit raadplegen via een VPN-connectie met het Howest-netwerk.

De mediatheek bezit een uitgebreide collectie van vakgerichte boeken, algemene naslagwerken, een 100-tal vaktijdschriften, video’s en dvd’s, cd-rom’s, databanken, stageverslagen... Je kan alle werken gratis ontlenen of raadplegen in onze leeszaal. Zie bib.howest.be

En tot slot nog een woordje uitleg over de inwendige mens. Er zijn campusrestaurants met gezonde en vegetarische voeding, warme en koude dagschotels. In de verschillende cafetaria kun je belegde broodjes, soep, frisdrank, koffie of thee verkrijgen en ook seizoensgebonden lekkernijen staan af en toe wel eens op het menu. Campusrestaurant ’t Obee serveert elke lesdag ontbijt, warme en koude dagschotels, soep en belegde broodjes (ook voor vegetariërs).

Vlakbij het centrum

Een campus in de stad en het groen

De groene campus in de Graaf Karel de Goedelaan ligt op 10 minuten wandelen van het station en het stadscentrum. Rechtover het Magdalenapark - ideaal voor een lunch in de frisse lucht - bevindt zich het hoofdgebouw waar de meeste studenten les volgen. De lessen van de industrieel (product)ontwerpers vinden vooral plaats in een recente nieuwbouw naast het park.

Join the (studenten)club

Wat zou een studentenleven zijn zonder de studentenclubs? Noppes, natuurlijk. Er zijn heel wat studentenverenigingen actief op de campus. De grootste en overkoepelende is hoogstudentenclub Centaura (www.centaura.be). Centaura baat campuscafé ’t Bunkerke uit.

Daarnaast zijn er nog kleinere clubs per opleiding of voor alumni: Moeder EM voor studenten en alumni Elektromechanica (www.moederem.be), Ecliptica voor de Elektronicastudenten, MCT Community voor studenten Multimedia en communicatietechnologie (http://mctforum.be) en Leonardo voor de cultuurbewuste studenten.

Kortrijk, waar studenten welkom zijn

Kortrijk heeft de laatste jaren heel wat geïnvesteerd om een echte studentenstad te worden. Het aantal studenten hoger onderwijs stijgt er elk jaar, momenteel zijn er ongeveer 8000.

De studentenvoorzieningen van de twee hogescholen en de universiteitscampus hebben samen met de stad een beleid uitgestippeld waarin de studenten centraal staan. De aftrap van elk academiejaar wordt gegeven tijdens het (gratis) Student Welcome Concert op het Schouwburgplein. Naast een gevarieerd aanbod aan winkels (goedkope supermarkten, snackbars, frituren en restaurants, boekenwinkels, tweedehandskledij, kotspullen…) en cafés, bieden de lokale musea, jeugdhuizen, concert- en filmzalen (De Kreun, Budascoop…) je ook elke maand een uitgebreid programma aan.

Cafés van allerlei pluimage vind je op verschillende plekken in het centrum (onder meer in de Burgemeester Reynaertstraat, ook wel ’t Stratje genoemd, op de gezellige Vlasmarkt en rond de filmzaal Budascoop).

Sportivo’s komen volop aan hun trekken in de talrijke sporthallen, zwembaden en fitnesscentra van de stad.

De trein brengt je overal, de bus is gratis

De stadskern kun je makkelijk te voet verkennen, en wie met de fiets komt, kan ook profiteren van het aanbod aan de rand van de stad én in de deelgemeenten. En in Kortrijk rijden studenten gratis met de bus (in samenwerking met onze hogeschool). Vanuit Kortrijk heb je heel wat treinen naar de belangrijkste steden in West-Vlaanderen, maar ook Gent, Antwerpen en Brussel zijn vlot bereikbaar. En wist je dat Rijsel (Frankrijk) op amper 25 km van Kortrijk ligt?

Een goed overzicht van wat Kortrijk jou kan bieden vind je op www.kortrijk.be en www.kortrijkstudentenstad.be.