Skip Navigation LinksGraaf Karel de Goedelaan (Kortrijk) » Opleidingen » Energiemanagement » De opleiding Energiemanagement

De opleiding Energiemanagement

Delen via:  

Energiemanagement

Waarom Energiemanagement studeren aan Howest?

Je beseft dat energie één van de grootste uitdagingen vormt in de toekomst. Het kan en moet anders!

In de opleiding Energiemanagement gaan we op zoek naar creatieve oplossingen om het energieverbruik in onze werk- en leefwereld te verminderen en te optimaliseren via zowel bestaande als innovatieve technologieën. Hernieuwbare energievormen dragen je absolute voorkeur weg.

In Energiemanagement analyseer je de huidige systemen. Je zoekt oplossingen om op een slimme en creatieve manier energie-optimalisaties te realiseren. Je bent niet de pure techneut, maar je houdt ook van de uitdaging om je oplossing aan het management voor te stellen én uit te voeren. Je bent uniek en vormt een grote meerwaarde voor je toekomstige werkgever.

Energiemanagement: vijf pijlers

ELEKTROTECHNISCHE SYSTEMEN

Voor de professionele bachelor in het Energiemanagement vormen de basis inzichten rond elektrische energieoverdracht, elektrotechnische systemen en de aanverwante elektronische sturingen de absolute basis van het vakdomein.

DATACAPTATIE & AUTOMATISERING

Door de enorme hoeveelheden data waarmee een energiemanager geconfronteerd wordt, is de kennis over de geautomatiseerde gegevensverwerving en verwerking van heel groot belang.

ENERGIEMANAGEMENT

Binnen deze pijler leer je stap voor stap de energetische huishouding en de bijhorende financiële stromen in kaart te brengen en te optimaliseren. Je leert ook het werkveld waarin je zal terechtkomen op een interessante manier kennen.

WARMTE- EN STROOMINGSLEER

Naast de puur elektrische energieomzetting verwerf je een praktisch inzicht in zowel de klassieke als de nieuwste proceselementen waar energieoverdracht gerealiseerd wordt met behulp van fluïda en warmte.

MANAGEMENT & COMMUNICATIE

Binnen deze pijler leer je hoe je in team een project realiseert en hoe je de resultaten en bevindingen van je onderzoek op een managementmatige manier kunt presenteren.

Waar vind je de job van je leven?

Als energiemanager zoek je naar oplossingen zodat bedrijven en particulieren de energiefactuur zo laag mogelijk kunnen houden. Je gaat aan de slag bij een bedrijf of de overheid, maar je kan even goed zelfstandig energieadviseur en -expert worden.

Internationaal

Studeren of stage lopen in het buitenland is een absolute meerwaarde. Howest hecht groot belang aan internationalisering. Alle Howest-opleidingen promoten dan ook actief de internationale gedachte onder hun studenten en docenten.

Bekijk hier alle internationale initiatieven

Nuttige info