Skip Navigation LinksGraaf Karel de Goedelaan (Kortrijk) » Opleidingen » Industrieel Productontwerpen » De opleiding Industrieel Productontwerpern

De opleiding Industrieel Productontwerpen

Delen via:  
Howest bachelor Industrieel Productontwerpen

Waarom Industrieel Productontwerpen (IPO)
studeren aan Howest?

Als bachelor Industrieel productontwerpen (IPO) sta je middenin het ontwerpproces. Producten ontwerpen is een kwestie van vormgeven, technisch uitwerken, varianten ontwikkelen of bestaande producten restylen. Met bestaande productiemiddelen ontwikkel je nieuwe methodes en toepassingen om duurzamer, creatiever en efficiënter te produceren. Je bent klantgericht, kent veel van materialen en technieken en je werkt met specifieke en actuele ontwerptools.

Praktijkvakken zijn een heel belangrijk onderdeel van het opleidingsprogramma. Omdat een productontwerper werkt in heel gevarieerde jobs en sectoren, bereiden we je voor op al die situaties: keuzetrajecten geven je de kans om je eigen accenten te leggen.

Designed to design

Industrieel ProductontwerpenStudenten Industrieel productontwerpen krijgen les in het Industrial Design Center dat perfect is om de knepen van het vak in de praktijk aan te leren.

De eigentijdse werkplaats, ateliers, materialenbibliotheek, maquetteruimte, brainstormhoekjes en ontwerpstudio’s zijn uitgerust voor al jouw ontwerpuitdagingen.

Oriëntatiejaar

Dé ideale vooropleiding in het middelbaar onderwijs bestaat niet. De instroom van studenten is heel divers en het eerste jaar is daarom opgevat als oriëntatiejaar. In het 1ste en 2de semester leggen we de basis van ontwerpen, creativiteit, technisch tekenen, vormgeving, user centered design, technologie en presentatie.

Keuzetrajecten

Elke student kiest vanaf het tweede jaar en volgens zijn persoonlijke interesse één keuzetraject:

Keuzemodules

De keuzetrajecten zijn afgestemd op de verwachtingen van de industrie. Alle trajecten hebben een grote gemeenschappelijke basis, dus welk traject je ook kiest, in essentie word je opgeleid als industrieel productontwerper met goede conceptuele, technische en vormgevende vaardigheden. Toch kun je iets extra toevoegen aan je profiel door je te specialiseren. Kies daarbovenop zelf nog tussen de keuzemodules:

 • portfolio
 • CAM/CNC
 • verlichting
 • multidisciplinair project
 • internationaal Intensive program.

Projecten voor bedrijven

Industrieel ProductontwerpenTijdens je opleiding Industrieel productontwerpen werk je vaak en intensief samen met bedrijven en opdrachtgevers. Naast de theorie verwerk je in kleine designteams heel wat labo’s en projecten. Al onze ontwerpstudenten lopen stage in kmo’s en multinationals in binnen- of buitenland.

We bezoeken bedrijven en beurzen en in de ontwerpweken laten we onze studenten coachen door grote en bekende designers. Al je ontwerpvaardigheden pas je toe in boeiende en concrete opdrachten voor bedrijven. Als je afstudeert, heb je meteen al een mooie portfolio op zak.

Week van het ontwerpen

De Week van het Ontwerpen in oktober behoort tot de top van de Design Week in Europa.

Het is een tentoonstelling met afstudeerwerken van ontwerpopleidingen uit Vlaanderen.

Een boeiende mix van exposities, lezingen, awarduitreikingen, ontmoetingen en feestjes brengt het ontwerponderwijs en de industrie samen op één locatie in Kortrijk.

weekvanhetontwerpen.be

Partners

Bedrijven waar we regelmatig mee samenwerken zijn:

 • Dreamland
 • Aveve
 • Ahrend
 • Cras
 • Savic
 • Symo
 • Ridley
 • Dymo
 • Metafox
 • Televic
 • Barco
 • Renson
 • Recticel
 • ...

industrieelontwerpers.be

Eindejaarsexpo

Vanaf eind juni kan je elk jaar onze expo bezoeken in het Industrial Design Center.

Ontdek er alle afstudeerprojecten en work-in-progress samenwerkingen van studenten met bedrijven.

Getuigenissen

Jochen Verhulst

“Ik studeerde in het middelbaar industriële wetenschappen. Ik wilde verder studeren in een technische richting, maar wist niet welke. Als KSA- leider kwam creativiteit me goed van pas, onder andere om met kinderen om te gaan. Ik deed ook mee aan artistieke en creatieve projectkampen.

Mijn technische vooropleiding en creatieve interesses pasten perfect bij IPO. De opdrachten en projecten die je hier krijgt, zijn telkens een creatieve uitdaging, dit maakt de richting IPO voor mij zo boeiend!”

Jouri Alen

“In het middelbaar studeerde ik elektromechanica. In mijn verdere studiekeuze vond ik ‘hands on’ vakken belangrijk om ervaring op te doen. Die doe-mentaliteit vond ik terug bij IPO. Als ontwerper maak je het verschil in de toekomst.

We werkten tijdens de opleiding aan opdrachten voor bedrijven, mensen met een beperking, ontwikkelingslanden, zelfs voor kinderen. ”

Waar vind je de job van je leven?

Als ontwerper werk je samen met interdisciplinaire teams van R&D managers, stylisten en designers, techneuten en ingenieurs en marketeers. Met een diploma IPO kun je in bijna alle sectoren aan de slag: verlichting, textiel, interieur, ontwerpbureaus, mechanisch ontwerpen ...

Internationaal

Stage en eindwerk

Samenwerking met scholen

Wie Industrieel productontwerpen volgt, krijgt de wereld aan zijn voeten. Wie wil, kan tijdens zijn opleiding Industrieel productontwerpen studeren in een buitenlandse designschool of stage lopen in een buitenlands bedrijf (zelfs in China of India).

Studiereizen

Samenwerking met scholen

In Industrieel productontwerpen zijn er studiereizen in Europa en de VS waar je inspiratie opdoet bij ontwerpers in het buitenland. Vorige jaren trokken de studenten Industrieel productontwerpen naar Istanbul, Milaan, Seattle, Chicago en San Francisco voor een bezoek aan Boeing, Nintendo, Ideo, Teague, Smart Design, HP, Vitra en Grundig.

Samenwerking met scholen

Samenwerking met scholen

In Industrieel productontwerpen krijg je ook les van buitenlandse gastsprekers of werk je samen met internationale studenten in thematische ontwerpweken (Intensive program).
Ook internationale summerschools of ontwikkelingssamenwerking via zuidstages of –projecten zijn mogelijk. Op onze campus studeren er elk semester buitenlandse studenten.

Howest International Days

Howest International Days

Tijdens de Howest International Days ontdek je alle opties en op howest.be/ internationaal vind je info en getuigenissen van Howest’ers die als student de wijde wereld verkenden.

Nuttige info