Skip Navigation LinksSint-Jorisstraat (Brugge) » Opleidingen » Onderwijs: kleuteronderwijs » De opleiding Kleuteronderwijs

De opleiding Kleuteronderwijs

Delen via:  
Howest bachelor Kleuteronderwijs

Waarom Kleuteronderwijs studeren aan Howest?

Howest Bachelor KleuteronderwijsDe opleiding Kleuteronderwijs brengt je snel in contact met levendige kleuterklassen. Je krijgt al in het eerste semester een eerste kans om op stage te gaan.

De opleiding bezorgt je een brede en veelzijdige kijk op elk kind en op de schoolomgeving.

KLEUTERONDERWIJS: VENSTER OP HET BEROEP (SEMESTER 1 TOT 6)

In Kleuteronderwijs bieden de modules een echt venster op de pedagogische en didactische taken van de leerkracht kleuteronderwijs.

Tijdens de hoor- en werkcolleges agogiek en psycho-pedagogische vaardigheden, leer je hoe je op de beste manier met kleuters kunt omgaan.

Deze theoretische basis toetsen we meteen al in de praktijk, tijdens de didactische ateliers en de participatieve observatiestage van het eerste semester. Elk semester van de opleiding bevat een module ‘venster op het beroep’. Ze vormen een rode draad doorheen de opleiding.

LEERGEBIEDEN VOOR KLEUTERONDERWIJS

Je leert hoe je kleuters kunt bijstaan binnen een aantal modules, en die verspreid zijn over vrijwel de hele opleiding. Je vindt ze terug onder deze namen : expressieve ontwikkeling, wereldoriëntatie, taal, wiskundige initiatie, bewegingsopvoeding. Eén keer zitten ze gebundeld in een module ‘leergebieden breed’. Een topper van de opleiding is de integratie van praktische sessies beeld, muziek, drama, media.

LEERGEBIED ZINGEVING

Deze module toont het actief pluralistisch karakter van onze hogeschool. De student volgt naar keuze Niet Confessionele Zedenleer (NCZ), Rooms-Katholieke Godsdienst (RKG) of los van de levensbeschouwingen maar ook fel gelinkt aan zingeving Filosoferen met Kinderen. Wanneer je Rooms-Katholieke Godsdienst volgt kun je in het vrij Katholiek onderwijs aan de slag. Je kunt godsdienstactiviteiten integreren in het lopende belangstellingscentrum.
Wie kiest voor NCZ en dat verder afwerkt in een postgraduaat kan later NCZ geven in het lager onderwijs.

CULTUUR EN MAATSCHAPPIJ

De titel ‘cultuur en maatschappij’ verwijst naar de brede maatschappelijke opdracht van de leerkracht. We beogen dat alle toekomstige leerkrachten een brede maatschappelijk-culturele belangstelling vertonen en dat ze cultuurexpertise verwerven.

COMMUNICATIEVE EN AGOGISCHE VAARDIGHEDEN (SEMESTER 1 EN 2)

Vanuit een screening van de startcompetenties werken we aan een sterk basisniveau van communiceren en taal bij de toekomstige leerkracht.

DIDACTISCHE ATELIERS (SEMESTER 1 TOT 6)

In een atelier kan je proefdraaien en experimenteren. Gewapend met heel klassieke middelen maar ook met e-tools van de digitale labs test je uit wat een goede activiteit voor kleuters kan zijn. Deze ateliers zijn een goede voorbereiding op de stages.

ONDERWIJSPRAKTIJK (SEMESTER 1 TOT 6)

De talrijke stages van de opleiding zijn ondergebracht onder de noemer ‘onderwijspraktijk’. Elk semester heeft een module onderwijspraktijk. Ze beklemtonen de praktijkgerichtheid van elk semester en van de hele opleiding. Het vertrekpunt ligt bij jezelf. Het eerste semester heet dan ook: mijn verkenning. Daarna leer je het onderwijsgebeuren op steeds grotere schaal kennen. De allerlaatste module onderwijspraktijk bevat een zelfstandige stage van 7 weken in dezelfde school. Elk semester heeft een module onderwijspraktijk. Ze beklemtonen de praktijkgerichtheid van elk semester en van de hele opleiding.
Het vertrekpunt ligt bij jezelf. Het eerste semester heet dan ook: mijn verkenning. Daarna leer je het onderwijsgebeuren op steeds grotere schaal kennen.

Op het einde van de opleiding maak je je bachelorproef en sluit je je portfolio af.

Waar vind je de job van je leven?

Als kleuteronderwijzer(es) kun je natuurlijk aan de slag in een kleuterschool.
In de eerste plaats in een ‘reguliere’ kleuterklas, maar ook het methodeonderwijs of het buitengewoon onderwijs behoren tot de mogelijkheden.

Wil je buiten het onderwijs werken?

Ook dat kan onder andere in de kinderopvang of als medewerker aan culturele en opvoedkundige projecten.

Een student vertelt …

Silke Vanden Bilcke
Afgestudeerde Kleuteronderwijs

Silke Vanden Bilcke“Ik ben afgestudeerd aan Howest en sta in de derde kleuterklas van basisschool ‘De Sprong’ in Waardamme. Mijn keuze voor kleuteronderwijs was eerder een welberekende gok, maar achteraf gezien gelukkig een juiste beslissing. Nu sta ik met hart en ziel in de klas en hou ik ervan om de kinderen te enthousiasmeren met nieuwe en uitdagende materialen. De ‘liefde’ voor het vak hebben de verschillende lectoren mij tijdens de opleiding op een geëngageerde manier bijgebracht. Ook de kennismaking met het werkveld en de verschillende stages zorgen ervoor dat je voldoende praktijkervaring opdoet, wat een absolute must is. De opleiding mag je niet onderschatten. De voorbereidingen voor stage en het maken van de taken vergen heel wat tijd en de nodige dosis doorzettingsvermogen. Maar dat is achteraf gezien zeker de moeite waard! De gebouwen van Howest hebben nog een ziel waar een gemoedelijke sfeer heerst. Iedereen kent iedereen en ook bij de lectoren en het personeel staat de deur altijd open. Ikzelf heb een super toffe studententijd gehad tijdens de drie jaar in Howest en zou het daarom ook iedereen aanraden!”

Internationaal

Studeren of stage lopen in het buitenland is een absolute meerwaarde. Howest hecht groot belang aan internationalisering. Alle Howest-opleidingen promoten dan ook actief de internationale gedachte onder hun studenten en docenten.

Bekijk alle internationale initiatieven

Nuttige info