Skip Navigation LinksSint-Jorisstraat (Brugge) » Opleidingen » Sport en Bewegen » De opleiding Sport en Bewegen

De opleiding Sport en Bewegen

Delen via:  
Howest bachelor Sport en bewegen

Passie voor sport en bewegen

Als eerste hogeschool in Vlaanderen lanceerde Howest in 2011 de professionele bachelor Sport en bewegen. Hiermee werd ingespeeld op de vraag van het werkveld naar professioneel geschoolde bewegingsdeskundigen op bachelorniveau, specifiek opgeleid om te functioneren binnen de gezondheids- en vrijetijdssector.

Uitgebreide informatie over de opleiding vind je op onze website www.sportenbewegen.be.

Een passie voor sport en bewegen is dé drijfveer voor de Howest bewegingsdeskundige! De Howest bewegingsdeskundige heeft als doel om anderen aan te zetten tot een actieve en gezonde levensstijl. Hij doet dit door beweging te introduceren en te integreren in het leven van anderen. Zijn meerwaarde ligt voluit in zijn multidisciplinaire aanpak.

Vanuit een professionele en proactieve attitude scherpt de Howest bewegingsdeskundige zijn skills als trainer, coach en ondernemer verder aan.

TRAINER

Als TRAINER stel je kwalitatieve trainings- en beweegprogramma’s op. Je werkt die op verantwoorde wijze uit en biedt aangepaste bewegingstechnische begeleiding aan.

COACH

Als COACH motiveer je anderen tot meer en efficiënter bewegen. Je lokt op een creatieve manier beweging uit en inspireert tot een duurzame verandering.

ONDERNEMER

Als ONDERNEMER neem je initiatief om beweegactiviteiten te organiseren. Je durft hierbij commercieel te denken en te vernieuwen. Je coördineert een team en neemt probleemloos de leiding.

Move together

De opleiding Sport en Bewegen werkt dag in dag uit aan een open en stimulerende leeromgeving. Kenmerkend hierbij is onze coachende aanpak waarbij we het initiatief zoveel mogelijk van jou laten komen. Zo word je zelf medeverantwoordelijk voor je eigen ontwikkelingsproces. Eveneens typerend is onze praktijk- en ervaringsgerichte aanpak. Dat alles wordt extra versterkt door de nauwe samenwerking met onze partners op vlak van onderzoeks- en stageprojecten.

In welke jobs kom je terecht?

Als multidisciplinaire bewegingsdeskundige mikken we op een brede afzetmarkt. Zo begeleid je klanten als beweegcoach, in dienst of op zelfstandige basis, kom je terecht als gezondheidspromotor in ziekenhuis, revalidatiecentrum of mutualiteit, bepaal je mee het lokaal sportbeleid in een sportdienst van gemeente of provincie of stippel je de lijnen uit in surfclub of organisatie in de vrijetijdssector.

De kracht van ervaringsgericht leren

SB-bootcamp

In het eerste semester neem je deel aan de SB-bootcamp in Blankenberge. Je maakt er kennis met vernieuwende vormen van ploegsporten en neemt er deel aan verschillende beweegsessies onder leiding van de tweedejaarsstudenten. Op donderdag nemen we met z’n allen een duik in de Noordzee tijdens de Beestige Bibberduik.

Sport Business Project

De tweedejaarsstudenten organiseren elk een eigen project in de sport- en beweegsector. Dat is de kern van de ondernemersleerlijn. Theoretische kaders en knowhow worden aangeleverd door een management- en marketingmodule, coaching modules, organisatorische en communicatieve modules. Het Sport Business Project vormt de perfecte ‘speeltuin’ om alles in real life te testen.

Beweeg- en lifestyle coaching

In het derde jaar zetten de studenten in groep een interventieprogramma op binnen een bedrijf of organisatie gericht op het stimuleren van bewegen en algemene gezondheidsbevordering. Ze bieden hun ‘klanten’ een beweegaanbod op maat aan gedurende verschillende weken.

Sportinnovatiecampus

Powered by Howest en Sport.Vlaanderen

Howest Sportinnovatiecampus

Voor de praktijklessen maken we gebruik van de grote verscheidenheid aan sportaccommodaties op het domein Sport.Vlaanderen.Brugge (vroegere Bloso Julien Saelens), waaronder een klimmuur, topgymnastiekhal, atletiekpiste, wielerpiste, topsporthal, vechtsportzalen, fitness, danszalen, squashzalen, …

Daarbij komt vanaf academiejaar 2016 ook de Sportinnovatiecampus, waar tal van lessen op een innovatieve manier zullen doorgaan, en waarin de opleiding Sport en bewegen via innovatieve projecten, -evenementen, -beweegaanbod meer mensen op een duurzame manier aan het bewegen wil krijgen.

Afgestudeerde getuigt

Sam Bracke, Sport en Bewegen

‘De opleiding Sport en Bewegen kan ik het best beschrijven als sportief, trendy, creatief en heel ambitieus.
Via een brede algemene vorming krijg je een hoop inzichten en knowhow als bagage, waar je veel mee kunt aanvangen in het werkveld. Je wordt, onder meer door veel praktijktoepassingen, klaargestoomd voor je verdere carrière.’

‘Een evenement organiseren, een klant persoonlijk begeleiden, het zijn maar enkele voorbeelden van nuttige praktijkervaringen. In het laatste jaar mag je al je expertise tentoonspreiden in je bachelorproef en je stage. Dankzij de uitstekende vorming en begeleiding werd mijn eindwerk genomineerd voor een prestigieuze prijs en kon ik mijn stageplaats (De Loopcoach) overtuigen om mij vast in dienst te nemen. Ook voor de toekomst blijf ik ambitieus. Sport en Bewegen leerde me dat stilstaan achteruit gaan is, dus keep moving!’

Go international

Sport en bewegen heeft een intensieve samenwerking met verschillende buitenlandse opleidingen. Dit biedt tal van opportuniteiten, zowel wat studie als stage betreft.

Onze coördinator Internationalisering helpt je met veel plezier verder!

Bekijk alle internationale initiatieven

Nuttige info