Skip Navigation LinksHowest » Onderwijs » Diversiteit » Studeren en dyslexie

Studeren en dyslexie

Delen via:  

Studeren aan Howest

Studenten met dyslexie hebben al een lange weg van hard werken achter de rug. Het hoger onderwijs vergt steeds meer zelfstandigheid. Er wordt bijvoorbeeld verwacht om informatie schriftelijk te verwerken (aantekeningen maken, literatuur doornemen, …). Dit is voor dyslectische studenten vaak moeilijk. Howest werkte samen met UGent aan een video die aangeeft wat het betekent voor iemand met dyslexie om aan het hoger onderwijs te studeren.

Verder biedt Howest een aantal ondersteunende maatregelen, waaronder:

  • Faciliteiten: maatregelen op maat van de student
  • Sprint: compenserende software
  • Studietips

Faciliteiten: maatregelen op maat van de student

Howest kan bepaalde faciliteiten geven aan studenten met dyslexie (bijvoorbeeld extra examentijd, examen afleggen op een laptop, examenvragen kunnen door de docent voorgelezen worden).

Meer info: www.howest.be/aanvraagfaciliteiten.

Sprint: compenserende software

Studenten met dyslexie kunnen bij Howest gratis de compenserende software ‘Sprint’ ter beschikking krijgen.

Sprint is een tekst-naar-spraakprogramma voor toepassing met Word, Internet Explorer, e-mail en pdf-bestanden. Het kan studenten met lees-, schrijf- en spellingproblemen helpen. Een heldere en aangename Realspeak stem leest teksten hardop voor, ook dat wat je zelf intypt. Met de handige Sprint-werkbalk kun je gemakkelijk in verschillende omgevingen werken, zoals Word, Internet en e-mail.

Een testversie kun je aanvragen bij de talent coach:

Studietips?

Wil je je vaardigheden met betrekking tot studieplanning en je studiemethode eens onder de loep nemen? Laat je dan adviseren door een expert! De studiecoach is de contactpersoon voor alle vragen hierover.