Skip Navigation LinksHowest » Howest » Nieuws en evenementen » Evenementen

Evenementen

Delen via:  

Infoavond afstandsonderwijs bio-informatica@home

Bio-informatica

Sedert een aantal jaren wordt binnen de bachelor Biomedische laboratoriumtechnologie (afstudeer-richting Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie) een keuzetraject Bio-informatica aangeboden. Het werkveld smeekt om mensen uit dit nieuwe vakgebied: professionals die op het grensvlak tussen de informatica en de moleculaire biologie functioneren! Dit keuzetraject kan nu opnieuw (vanaf september 2012) via afstandsonderwijs worden gevolgd: Bio-informatica@home.

Programma infoavond Bio-informatica@home 03/05/12

18.45 - 19.00u Onthaal en verwelkoming
19.00 - 19.15u Afstandsonderwijs aan Howest: het concept
Mevr. Liesbeth De Blaere, coördinator digitaal leren
19.15 - 19.45u Bio-informatica@home: concreet
Mevr. Mieke Demeyere, opleidingscoördinator Biomedische laboratoriumtechnologie
19.45 - 20.00u Tips & Tricks van afstandsonderwijs
Getuigenissen van enkele afgestudeerde cursisten van bio-informatica@home
20.00 - 20.15u Kennismaking met enkele coaches
Dhr. Paco Hulpiau, coach structurele bio-informatica
Dhr. Raphaël Kiekens, coach Linux operatingsystemen, data mining, comparatieve genoomanalyse

Inschrijven

Graag op voorhand je aanwezigheid bevestigen via e-mail naar mieke.demeyere@howest.be met als onderwerp ‘infoavond bio-informatica@home’ en de vermelding van je naam en dit tegen uiterlijk 30 april 2012.

Datum & locatie

Donderdag 3 mei 2012 vanaf 18u45

Howest Brugge
Rijselstraat 5 8200 St.-Michiels Brugge
Routeplan

Andere interessante data

  • 03 juli 2012: infoavond 18u00 tot 20u00
  • 01 september 2012: infodag 14u00 tot 17u00

Bio-informatica@home

De opleiding

Deze opleiding is uniek in Vlaanderen en richt zich in eerste instantie tot houders van een bachelor in de Biomedische laboratoriumtechnologie. Ook andere diploma’s kunnen in aanmerking komen afhankelijk van het curriculum. Je wordt tijdens de opleiding aan de hand van verschillende modules klaargestoomd naar de noden van het werkveld binnen de boeiende wereld van de bio-informatica. Je leert verschillende programmeertalen verkennen zonder vereiste voorkennis, een uitgebreide kijk ontwikkelen op de meest relevante databanken samen met het verwerken en interpreteren van deze data. Ook zal de nodige aandacht besteed worden aan de gebruikelijke en onmisbare tools zowel in een Windows- als in een Linux-computeromgeving. Naar het einde van de opleiding zal de cursist zich al snel thuis voelen in het verwerken van complexe biologische data en gestimuleerd zijn om dit te gaan toepassen binnen een professioneel kader.

De job

Een bio-informaticus is een polyvalent persoon die zeer breed inzetbaar is binnen het wetenschappelijk onderzoek zowel in de privésector als academische onderzoekscentra. Een bio-informaticus is de sleutelpersoon voor de verwerking van (next-gen) data, het genereren van ab-initio data aan de hand van bestaande modellen bijvoorbeeld in verband met evolutieleer, comparatieve genoomanalyses of het beter kunnen voorspellen van genetische aandoeningen, het opvolgen en eventueel onderhouden van databanken, … . Kortom je bent de perfecte blend tussen iemand die handig is met computers met een achtergrond en voorliefde voor moleculaire biologie. Een gegeerd persoon!

Praktisch

Op 3 semesters tijd kan je het bachelordiploma verwerven. Tijdens elk semester kunnen 18 studiepunten worden behaald (in het regulier onderwijs zijn dat 30 studiepunten per semester). De drie modules worden na elkaar aangeboden. Na elke module kan je examen afleggen, daarvoor kom je naar de Rijselstraat in Brugge. Je hoeft slechts een paar keer per semester naar de campus te komen: de meeste lessen worden via het elektronisch leerplatform of websites aangeboden. Beschikken over een laptop en goede internetverbinding is dus een must! Opleidingscheques komen in aanmerking.

Meer informatieHowest ook op