Skip Navigation LinksHowest » Howest » Nieuws en evenementen » Nieuws

Nieuws

Delen via:  

Howest-studenten winnen sumowedstrijd met robot

De studenten Stan Notebaert (Koksijde) en Thomas Lambrecht (Zwevegem) van de opleiding Industrieel ingenieur Elektronica-ICT van Howest hebben met hun eigengemaakte robot de Sumocompetitie van UGent gewonnen. Jawel, sumoworstelen voor robots, het bestaat. Sinds 2008 organiseert WELEK, de werkgroep Elektronica van de UGent, jaarlijks een robotcompetitie. Dit jaar was het de zesde editie met als thema sumoworstelen. Verschillende teams bouwden een autonome robot die in een één-tegen-één wedstrijd met elkaar duelleren. Deze zogenaamde sumobots worden in een cirkel geplaatst en de eerste die er in slaagt om de ander uit de cirkel te duwen wint het duel.

Sumo of sumoworstelen is een traditionele Japanse vechtsport die meestal wordt beoefend door heel zwaarlijvige mannen in een cirkel met kleibodem. Maar deze zwaarlijvige sumoworstelaars krijgen concurrentie want ook robots wagen zich aan deze sport.

Het klinkt futuristisch, maar enige tijd geleden deed de Werkgroep Elektronica van de UGent een oproep aan studenten om een robot te ontwerpen en in elkaar te knutselen die net als sumoworstelaars in een cirkel zou vechten tegen andere robots. Het werd een spannende avond met niet minder dan veertig deelnemende ploegen. Het heeft hen veel zweet gekost, maar de Howest-robot van de bachelorstudenten Thomas Lambrecht, afkomstig uit Zwevegem, en Stan Notebaert, afkomstig uit Koksijde, bleek de beste te zijn en kaapte de eerste prijs weg.

De Howest-robot weegt net geen 1500 gram en is 25 op 25 cm groot. Dankzij zijn infrarood-sensoren zoekt hij zijn tegenstander en detecteert hij ook de rand van het speelveld. De logica hiervoor is geprogrammeerd in een Arduino microcontroller. De sumobot is een uitvinding van de studenten in het kader van hun bachelorproef in samenwerking met de onderzoeksgroep ELIT (http://elit.howest.be), de onderzoeksgroep van de masteropleiding Electronica-ICT binnen de associatie Howest-UGent. Het is eveneens ELIT die vorig jaar een stratosfeerballon lanceerde.Howest ook op