Skip Navigation LinksHowest » Internationalisering » Studenten getuigen » Jeroen Santens

Jeroen Santens

Delen via:  

Jeroen, of Jérôme in Zwitserland, kon dank zij de hulp van het Zwitserse Leonardo Agentschap SOL een mooie Leonardo beurs bekomen om zijn stage in Genève te financieren.

Genève

Stage in het buitenland

Jeroen SantensMijn keuze om stage te lopen in het buitenland was vlug gemaakt, en dit door twee dingen. Enerzijds door een gelijkaardige ervaring in het verleden die mij heeft overtuigd van de positieve invloed van zo’n buitenlands project, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Anderzijds wilde ik mijn stage in Genève lopen omwille van mijn vriendin, omdat zij Zwitserse is en ik na mijn stage definitief Zwitserland als thuisland wil kiezen. Ja, ja, die goede oude liefde hé… Verblijven doe ik echter in een kot met andere studenten, omdat mijn vriendin in het Duitse landsgedeelte woont en aangezien ik Spaans en dus geen Duits gestudeerd heb als derde vreemde taal zou het ook moeilijk zijn daar te werken.

Na heel wat zoekwerk, en dankzij de hulp van SOL (Suisse Occidental Leonardo), een soort beursproject specifiek voor Zwitserland, heb ik een stageplaats gevonden bij ToutLeContenu in Vernier, een deel van het kanton Genève. Zoals de naam misschien al laat vermoeden is het een persagentschap, met de nadruk op digitale pers. Het bedrijf is nog relatief klein (slechts 8 werknemers) maar is in volle opmars en tijdens mijn stage zijn al 3 nieuwe werknemers van start gegaan. Het leuke aan een klein bedrijf is de intimiteit en de gezelligheid die er heerst. De gemiddelde leeftijd van mijn collega’s ligt rond de 27, zeer jong dus, maar dit vind ik persoonlijk een groot voordeel; iedereen zit op dezelfde golflengte wat het werken een stuk aangenamer maakt en slechts na korte tijd heb ik mijn draai hier al gevonden.

Takenpakket

Mijn taak bestaat erin de Content Manager bij te staan in haar dagelijkse takenpakket. Dit houdt in: een groot deel marketing zoals het zoeken naar nieuwe klanten, statistieken opmaken van bepaalde sites die het bedrijf bezit, bestaande klanten vragen naar nieuwe info, ook onderzoek voor contacten op de Belgische markt, … daarnaast zijn er dan de secretariële taken zoals mailings, telefonisch contact met klanten, ontvangst van klanten in het bedrijf, scannen & printen van documenten …

Rijke ervaring

Jeroen Santens - Collega'sOp persoonlijk vlak was het in het begin wel wat wennen aan de nieuwe situatie. Ik woon in een relatief kleine en rustige gemeente. Genève daarentegen is een stad zoals Brussel, waar de tijd nooit stil staat en iedereen druk in de weer is. Het is echt een multiculturele stad; ik denk zelfs dat er meer buitenlanders dan Zwitsers wonen hier. De mentaliteit is daarom ook anders dan die in de streek waar mijn vriendin woont; het is minder “Zwitsers” hier, door de vele buitenlanders. Van nature uit hebben de Zwitsers een grote liefde voor hun vaderland; de nationale feestdag (1 augustus) bijvoorbeeld wordt hier uitbundig gevierd, wat wij Belgen toch niet echt doen. Een ander verschil is bijvoorbeeld de religie. Hier is een groot deel van de kantons protestants en bepaalde katholieke feestdagen die wij hebben worden niet gevierd, zoals Allerheiligen op 1 november. Een thema dat hier de laatste tijd wel sterk aanwezig is en dat we in België ook al een tijd lang kennen is de buitenlander-politiek, laat ons maar zeggen de “anti-buitenlander”-politiek. Enige tijd geleden (21 oktober) waren hier verkiezingen. Ik ben ervan overtuigd dat de affiche van de SVP (rechtse partij) met het zwarte schaap wel in een of andere Belgische krant verschenen is. Die partij was ook de grote winnaar van de verkiezingen. De ontevredenheid echter was hier in Genève wel meer te voelen dan in de rest van het land, vanwege het grote aantal buitenlanders. Nu ja, dit wil niet zeggen dat ze hier racisten zijn … Integendeel, de Zwitsers zijn erg gastvriendelijke en open mensen.

Voor mij is het tot nu toe een zeer positieve ervaring geweest, vooral voor mijn Frans. Anders dan op school ben ik hier verplicht de hele tijd Frans te spreken, wat in het begin wel de nodige moeilijkheden met zich meebracht maar alle begin is moeilijk en nu voel ik al goed het verschil. Ook op persoonlijk vlak heb ik al heel wat positieve ervaringen beleefd, vooral dan met mijn collega’s en kotgenoten, maar ook met vrienden van mijn vriendin. Voor mij was het niet echt een probleem om mij aan te passen aan de Zwitserse mentaliteit omdat ik er al een jaar of drie aan gewend ben omwille van mijn vriendin. Ik ben dan ook van plan om na mijn stage te verhuizen en hier definitief een “nieuw leven” te beginnen. Daarom ben ik nu al op zoek naar een job; onlangs heb ik al een sollicitatiegesprek gehad.

Voor diegenen die twijfelen of ze die grote stap nu zouden zetten of niet om hun stage in het buitenland te lopen kan ik enkel zeggen: “TWIJFEL NIET, GA ERVOOR!” Het is een ervaring die je nooit zal vergeten maar ook nooit zal berouwen. Zowel op taal- en beroepsvlak zal het je een flink stuk vooruithelpen maar ook op privé-vlak zal het je helpen eigenschappen te ontdekken waarvan je niet eens wist dat je ze in je had.

(Jeroen Santens, 3MA-student)