Skip Navigation LinksRijselstraat (Brugge) » Opleidingen » Bedrijfsmanagement » Afstudeerrichting <br/>Logistiek Management

Bachelor Bedrijfsmanagement - Logistiek Management

Delen via:  
Howest bachelor Bedrijfsmanagement

Waarom Logistiek management studeren aan Howest?

Howest bachelor Bedrijfsmanagement Logistiek managementLogistiek vind je terug in zowat alles wat je doet. Van de frisdrank die je drinkt tot je laatste nieuwe digitale hebbeding. Logistiek is niet alleen in Vlaanderen, maar wereldwijd, de kernactiviteit in de 21ste eeuw.

Kies je voor de afstudeerrichting logistiek management aan Howest, dan kies je voor een start met voorsprong in een internationale sector met toekomst. Door de steeds grotere globalisering van de handel wordt steeds vaker een beroep gedaan op mensen met een gespecialiseerde opleiding, zoals logistiek management.

Verzekerd van een job

België behoort tot dé logistieke hotspots bij uitstek. Werkgelegenheid in overvloed dus. De arbeidsmarkt zoekt voortdurend medewerkers die logistieke problemen en vervoersvraagstukken vakkundig oplossen. Je kunt dus meteen aan de slag als dispatcher, scheepsagent, expediteur, logistieke dienstverlener ...

In Logistiek Management zijn alle vakken zowel theoretisch als praktijkgericht. De theorie wordt telkens geïllustreerd.

Gericht op de toekomst

In de opleiding Logistiek Management richten we ons op de toekomst van de logistiek: drones, afvallogistiek, zieken- huislogistiek, duurzame logistiek, enz. Deze allerlaatste ontwikkelingen in de praktijk passen wij toe in de opleiding.

De opleiding

Naast lessen, oefeningen en opdrachten staan ook verschillende bedrijfsbezoeken — zowel in het binnen- als in het buitenland - op het programma. Aan teamwerk wordt veel belang gehecht. In de eerste semesters krijg je een stevige basis bedrijfsmanagement aangevuld met specifieke logistieke modules. In semesters 3, 4 en 5 ligt de nadruk op de specifieke logistieke vakken.

De verschillende vervoersvormen over de weg, het spoor, de zee, het binnenwater en in de lucht komen uitgebreid aan bod zowel organisatorisch als juridisch. De goederenverzekering vormt een speciale niche. Ook de douaneactiviteiten en de interne logistiek met inkoop, voorraad en verkoop bekijken we in detail.

In Logistiek Management vormt communicatie een belangrijke pijler. Handel en transport betekenen immers ook contacten met partners uit de hele wereld. Een vlot en correct taalgebruik van de internationaal meest gebruikte talen, Frans en Engels is onontbeerlijk. Naast de gangbare softwarepaketten, leer je ook werken met beroepsgerichte ICT.

De kroon op het werk volgt dan in semester 6. Je loopt 12 weken stage in een bedrijf naar keuze. Wat je leert, pas je toe in het bedrijfsleven. Een stageverslag en bachelorproef zijn het einddoel van de New Young Professional in de logistiek sector. Ook een buitenlandse studie en/of stage behoort tot de mogelijkheden.

Waar vind je de job van je leven?

Wie Logistiek management volgt, is verzekerd van een baan. De vraag naar logistieke managers is groter dan het aanbod. Logistiek management is een knelpuntberoep.

  • Je vindt werk op plaatsen waar het nationale en internationale goederenvervoer geregeld wordt via zee, weg, spoor, lucht of binnenwateren:
  • In expeditie- en transportondernemingen, als expediteur, als toldeclarant en als tarifeerder ...
  • Je maakt carrière bij expediteurs, vervoerders, scheepsagenten of makelaars, firma’s gespecialiseerd in het opslaan van goederen.
  • Je kunt ook terecht in firma’s die optreden als logistiek dienstverlener of die fungeren als consultant.
  • Je zoekt je weg in grote industrie-, productie- en handelsondernemingen, distributieketens ... die hun eigen vervoer verzorgen.
  • Of bij kmo’s waar je logistiek, transport en distributie als deeltaak kunt vervullen in combinatie met een job als inkoper of verkoper.

Getuigenis

VALERIE GRAHAME
Afgestudeerde Logistiek management

“Ik ben gestart met de praktijkgerichte opleiding Logistiek management aan Howest. Er is een nauwe samenwerkingsband met de haven van Zeebrugge en zo ook met de wijde wereld. Na mijn stage in Tokio begon ik aan een internationale carrière die mij vanuit Antwerpen naar Seattle en dan naar Qingdao in China heeft gebracht. Ik werk als Business development manager voor de IJslandse firma Eimskip. Je ziet: logistiek management brengt je overal.

B.I.T.O. erkenning

Howest bachelor Bedrijfsmanagement Financie- en verzekeringswezenDe afstudeerrichting Logistiek Management is erkend door het Belgisch instituut voor transportorganisatoren (B.I.T.O.).

Hierdoor kun je de erkenning als vervoerscommissionair krijgen na een korte stage en examen. Met je diploma bedrijfsmanagement kun je meteen aan de slag maar ook verder studeren behoort tot de mogelijkheden.

 

Verder studeren

In een verkort studietraject kun je aan Howest het diploma van één van onze drie andere afstudeerrichtingen binnen Bedrijfsmanagement behalen. Ook een masterstudie behoort tot de mogelijkheden, na het slagen voor een schakelprogramma.

De meest gekozen studierichting is dan master in de Handelswetenschappen. Je kunt je ook verder specialiseren bijvoorbeeld in supply chain management of warehouse management.