Skip Navigation LinksRijselstraat (Brugge) » Opleidingen » Bedrijfsmanagement » Afstudeerrichting <br/>Accountancy-Fiscaliteit

Bachelor Bedrijfsmanagement - Accountancy-Fiscaliteit

Delen via:  
Howest bachelor Bedrijfsmanagement

Waarom Accountancy-fiscaliteit studeren aan Howest?

Praktijk centraal

Howest bachelor Bedrijfsmanagement Accountancy-FiscaliteitIn Accountany-Fiscaliteit hechten wij veel belang aan de praktijk. Naast een stevige bedrijfseconomische en juridische basis, staan accountancyvakken en gespecialiseerde fiscale inhouden centraal in je opleiding.

Je leert werken met professionele softwarepakketten zoals Venice, First, Sofisk, HannaHLisa ... zodat je in elk bedrijf of kantoor aan de slag kunt.

Tijdens je studie Accountancy-Fiscaliteit kom je uitgebreid in contact met de bedrijfswereld via gastsprekers, bedrijfsbezoeken, geïntegreerde projecten, specifieke pakketten oefeningen... die in overleg met het werkveld tot stand komen.

Je werkt aan praktijkcases aangereikt door de Brugse afdelingen van Ernst&Young en Deloitte, twee van de vier grote wereldspelers.

Deze vorm van werkplekleren is de ideale voorbereiding op je stage in België of in het buitenland. Via een Erasmusstudie kun je er ook voor kiezen om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. We zetten hoog in op internationalisering. Zo word je al vanaf het derde semester uitgedaagd om deel te nemen aan een international business week.

Stage in België of in het buitenland

Die stage is een verkenning van je toekomstige werkterrein, in België of in het buitenland. Via een Erasmusstudie kun je er namelijkook voor kiezen om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. We zetten hoog in op internationalisering. Zo word je al vanaf het derde semester uitgedaagd om deel te nemen aan een international business week.

Waar vind je de job van je leven?

Werkveld?

Als boekhouder-accountant-fiscalist sta je midden in het bedrijfsleven. Je vertaalt de financiële gegevens die je verzamelt, analyseert, interpreteert en registreert in concrete adviezen. Kortom, je schetst voor de ondernemer een optimaal kader om allerlei beslissingen te nemen: verantwoorde investeringen, kostenbesparingen, optimalisatie van de fiscale toestand, verhoging van de rendabiliteit...

Je kunt aan de slag in een accountancy- of boekhoudkantoor waar je dossiers van klanten uit diverse bedrijfstakken van a tot z opvolgt. Niet alleen kmo’s vallen onder je hoede, maar ook zelfstandige handelaars zoals bakkers, dagbladwinkels, kappers...

Als dossierbeheerder heb je de verantwoordelijkheid voor een eigen klantenportefeuille. Voer je een deel of de volledige boekhouding van één bedrijf, dan werk je als intern boekhouder samen met een team aan opdrachten voor één klant, je eigen werkgever. Dat kan zowel in een industriële, handels- of dienstverlenende onderneming zijn of zelfs bij de overheid (openbare besturen, ministerie van financiën, gemeenten...).

Ook in de non-profit (ziekenhuizen, mutualiteit, rusthuizen) ben je gegeerd. Kortom, in alle organisaties met boekhoudkundige, financiële en/of fiscale taken, ligt een carrière op je te wachten.

Werkzekerheid?

Met een diploma Bedrijfsmanagement- afstudeerrichting Accountancy- fiscaliteit ben je zeker van een job.

Ook in economisch moeilijke tijden is de keuze voor een financiële opleiding de juiste beslissing. De vraag naar boekhouders en accountants was nog nooit zo groot. Boekhouder / accountant is het beroep van vandaag én van de toekomst.

Je carrièrekansen vergroten?

Direct na je studie Accountancy-Fiscaliteit kun je als kersverse boekhouder al aansluiten bij ofwel het Beroepsinstituut voor Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) ofwel het Instituut voor Accountants en Belastingconsulenten (IAB).

Een erkenning door die instituten staat garant voor de juiste kwalificaties en continue opleiding. Na je inschrijving bij het beroepsinstituut doorloop je een parcours van stage en examen.

De Howest-bachelors in Accountancy-Fiscaliteit hebben hier een streepje voor. Bij het IAB ingangsexamen tot kandidaat accountant krijg je maar liefst 21 vrijstellingen op de 25 opleidingsonderdelen! Voor dat van kandidaat belastingconsulent word je vrijgesteld voor 14 van de 16 opleidingsonderdelen.

Wil je doorgroeien en als zelfstandig ondernemer optreden voor vele andere zelfstandigen en kmo’s?

Je vestiging als zelfstandig boekhouder, accountant vereist geen verdere formaliteiten. De inschrijving bij het beroepsinstituut als interne of externe beroepsbeoefenaar hangt nog enkel af van je sociaal statuut.

Verder studeren

Daarnaast kun je ook verder studeren. In een verkort studietraject kun je het diploma van één van onze drie andere afstudeerrichtingen binnen Bedrijfsmanagement behalen. Ofwel kies je ervoor om, na een schakelprogramma, aan een Master te beginnen.

Getuigenis

Joey Deforce
Afgestudeerde Accountancy-fiscaliteit

“Accountancy-Fiscaliteit aan Howest studeren, heeft mij doen groeien als persoon. Heel wat projecten leerden ons werken in team, met wederzijds respect. Elk teamlid kon zijn accenten leggen, zichzelf ontplooien en zo groeiden we naar elkaar toe. Ik koos voor een stage bij Ernst & Young. De stage was dé unieke aangelegenheid om me te bewijzen. Een fiduciaire als stageplaats bleek een goede beslissing. Ik kreeg er de microbe te pakken en meteen werd me een job aangeboden. Toch studeerde ik verder voor master in de Handelswetenschappen, gevolgd door een postgraduaat in de Fiscale Wetenschappen. Ik wou mijn academische kennis nog meer aanscherpen en daar kwam mijn praktische kennis van de Howest bachelorstudie goed van pas. Ondertussen ben ik geslaagd voor de praktische examens van een beroeps- instituut en werk ik als zelfstandig boekhouder-fiscalist. Ik engageer mij verder voor Howest door gastcolleges personenbelasting te geven aan de huidige studenten. Zo deel ik mijn enthousiasme en praktijkervaring.