Skip Navigation LinksHowest » Internationalisering » Studenten getuigen » Larry Vandenaweele

Larry Vandenaweele

Delen via:  

Larry, student Bachelor New Media and Communciation Technology, liep zes maanden stage in het Stadhuis van Cebu, op de Filipijnen, dankzij de Stedenband van Stad Kortrijk met Cebu.

Hieronder zijn ervaring in interviewvorm, voor een bijdrage die verschenen is in het magazine "Vlamingen in de Wereld" editie herfst 2012 nummer 79.

Enkele video's:

 

Hoe is je buitenlanddroom ontstaan? Waarom ben je naar het buitenland gegaan? Wat waren je verwachtingen bij vertrek?

Ik hou ervan om te reizen en om nieuwe culturen te ontdekken. Toen ik de kans kreeg om effectief mijn stage te doen in het buitenland heb ik geen moment getwijfeld. Het is namelijk een groot verschil om op reis te gaan naar een ander land, en er in te werken. Je leert er de cultuur kennen, de manier van hoe mensen met elkaar omgaan. Kortom je word ondergedompeld in een waar cultuurbad.

Waar/wanneer/op welke leeftijd/ hoe lang/in het kader van welke studie of stage ben je naar het buitenland gegaan? Waar was je gehuisvest? Op de campus, in een studentenhuis, bij een gastgezin of op je eentje?

Tijdens mijn laatste jaar aan de Hogeschool van West-Vlaanderen waar ik er de professionele Bachelor New Media and Communication volgde kregen we de kans om onze stage tijdens het tweede semester in het buitenland te vervullen. Ik ben al een hele tijd in de ban van Azië en zo ben ik op zoek gegaan naar een stageplaats in Azië. Dankzij mijn docenten kwam ik ervan op de hoogte dat Stad Kortrijk een stedenband heeft met Cebu, een provincie in de Filippijnen. Tot mijn grote geluk kwamen een aantal schepenen vanuit Cebu naar Kortrijk op bezoek. Stijn van Dierdonck van stad Kortrijk is verantwoordelijjk voor deze stedenband. Dankzij hem kreeg ik de kans om een gesprek te hebben met de schepenen van Cebu waar ik hen prompt de vraag stelde of ik er mijn stage ginder mocht komen doen. Dit was onmiddelijk goed voor hen dus kon ik verder gaan met mijn zoektocht naar accomodatie en de aanvraag van mijn beurs. Deze betreffende beurs is de VLIR-UOS beurs. Dit is een beurs specifiek voor stage in een ontwikkelingsland.

Eenmaal in Cebu had ik een eigen kamer waar ik op mijn eentje leefde. Internet was er niet maar wel gelukkig airco en lopend water. De collega’s in het stadhuis van Cebu (waar ik mijn stage deed) waren heel vriendelijk en open. Filippijnse mensen zijn  gekend voor hun gastvrijheid. Ik heb me er geen enkel moment verveeld.

Was er een groot keuzeaanbod in jouw studierichting? Was er veel concurrentie? Kreeg je veel ondersteuning van je school? Was het een administratieve rompslomp?

Aangezien mijn opleiding een allround IT opleiding is met specialisatie in het laatste jaar waren er verschillende Erasmus stages beschikbaar. Om buiten Europa op stage te gaan moest je zelf op zoek gaan. De algemene administratie viel relatief mee, met uitzondering van de beursaanvraag. De beurs is goed voor een eenmalig bedrag van 1000 Euro, wat voor mij net genoeg was voor mijn vliegtuigticket. De beursaanvraag was zodanig gedetailleerd wat het relatief moeilijk maakte om in te vullen. Denk maar aan een volledige uitwerking van je stage agenda met de datums vooraleer je was vertrokken op stage

Was het een kostelijke ervaring? Kon je rekenen op een beurs?

Ik kon een beursaanvraag indienen voor een UOS beurs wat specifiek dient voor stages in een ontwikkelingsland. Daarnaast waren een natuurlijk kosten maar deze vielen relatief mee omdat de Euro in vergelijking met de Filippijnes Peso heel sterk staat.

Was het moeilijk aanpassen in het buitenland? Waren er grote verschilpunten met het onderwijs of een stage in België?

Ik had persoonlijk geen enkele moeilijkheden om mezelf aan te passen. Ik wist op voorhand naar waar ik naartoe ging en natuurlijk heb ik daarvoor enige research gedaan. De grote verschilpunten in vgl met een stage in belgie was voornamelijk de middelen die men had. Ik heb te maken gehad met oude IT apparatuur wat voor tal van verassingen zorgde.

Wat zijn je (positieve en negatieve) ervaringen tijdens je buitenlandverblijf?

Het enige negatieve puntje dat ik kan zeggen is dat men denkt dat iedere buitenlander rijk is.
Wat natuurlijk heel positief was is de gastvrijheid van de mensen. De openheid en vriendelijkheid dat ik daar ervaarde is zelden te vinden in belgie.

Was het een leerrijke periode? Heeft het je bepaalde inzichten gegeven, zowel op academisch als persoonlijk vlak, die je hier niet/nooit zou hebben gevonden?

Ik heb er vooral geleerd om meer geduld te leren hebben, leren werken met minder middelen, en leren communiceren in een andere taal naast het Engels.

Was het moeilijk om achteraf terug te keren naar je leven in België?

Persoonlijk had ik geen moeilijkheden om terug te keren naar belgie, enkel het weer was een heuse domper en natuurlijk het eten dat terug anders. Ik was wel blij om terug heerlijke belgische frietjes te kunnen eten !

Kan je iedereen zo’n verblijf aanraden? En zo ja, wat zijn de do's en don'ts?

Ja! Best voor je vertrek goed afstemmen met je contacten in het gastland, zorgen dat al je documenten in orde zijn en natuurlijk oppassen met waardevolle spullen want zakkenrollers kom heel vaak voor en zeker als je een buitenlander bent word je een makkelijk doelwit.

Larry Vandenaweele, van NMCT, liep stage in Cebu, Filipijnen.