Skip Navigation LinksRijselstraat (Brugge) » Opleidingen » Toegepaste Informatica » De opleiding Toegepaste Informatica?

De opleiding Toegepaste Informatica

Delen via:  
Howest bachelor Toegepaste Informatica

Toegepaste Informatica studeren aan Howest

De wereld draait op computers … wij leren je hoe je die laat doen wat jij wil!

Informatica is overal. IT-ers maken de programma’s en infrastructuur die onze treinen doet rijden, onze bedrijven doen draaien en ons water doet lopen. Van auto’s en vliegtuigen via gsm’s tot aan je koffiezet: de wereld draait op computers.

Toegepaste Informatica leert je hoe die computers werken, hoe je er goede programma’s voor kan schrijven die veilig zijn, en hoe je die aan de man brengt. Een stevige basis in hardware, software, security, business en alles daar rond.

We leggen de focus daarbij op de praktijk en leren terwijl we pret maken.

Veel gestelde vragen

“Moet je veel wiskunde kennen?”

Zeker niet! Er is een basiskennis van wiskunde nodig maar die is helemaal niet complex. Bepaalde zaken in de informatica baseren zich immers op wiskunde. We gebruiken de wiskunde om IT-oplossingen te bekomen. En mocht je toch problemen ondervinden dan kan je gebruik maken van de monitoraatsessies die regelmatig worden ingericht. En ook de instapcursus wiskunde waar belangrijke wiskundige principes worden herhaald, zullen je helpen.

“Hoe zit het met talen?”

Talen worden niet als aparte cursus gegeven maar geïntegreerd met een internationaal project. Voor Engels zijn schriftelijke en mondelinge vaardigheden belangrijk, voor Frans zijn het enkel mondelinge vaardigheden. De kennis die je hebt van het secundair is vaak voldoende. Een taalcoach herhaalt de belangrijkste principes en begeleidt je bij wat je moet realiseren. De ICT Consultants worden iets grondiger voorbereid in de communicatie met eindgebruikers.

“Moeten we veel van buiten blokken?”

Nee. Er zijn zaken die je moet kennen, maar toegepaste informatica is vooral het "in de vingers" krijgen. Vaak hard werken, maar heel veel praktijk. Je werkt individueel maar ook in groep.

“Welke laptop moet ik hebben?”

We raden volgende specificaties aan om de volledige 3 jaar goed te zijn: 16GB RAM, 512GB SSD, i5 (liefst i7). Je kan die ook aankopen via Howest.

“Hoe zit het met informaticavoorkennis?”

Je hebt geen specifiek voorkennis nodig. Mensen uit BSO/TSO/ASO kunnen de opleiding succesvol afronden. Natuurlijk heb je met wat voorkennis een stapje voor, maar het is vooral regelmatig studeren en werken aan de practica die een succesfactor zijn.

Drie Keuzetrajecten

Computer & Cyber Crime Professional *

De Computer & Cyber Crime Professional organiseert de beveiliging van informaticasystemen en spoort cybercrime op. Je verdiept je in de specifieke problemen op gebied van beveiliging en leert hoe men er zich kan tegen wapenen. Je wordt opgeleid in de allernieuwste technologieën en technieken op het vlak van cybersecurity, cybercrime en cyber warfare.De Computer & Cyber Crime Professional zorgt voor meer veiligheid en privacy in de digitale wereld.

Meer info over Computer & Cyber Crime Professional

* Ook beschikbaar via afstandsonderwijs voor studenten die reeds een diploma Bachelor Toegepaste Informatica of New Media and Communication Technology (NMCT)(enkel via Howest) behaalden.

Software & Systems Engineer

De Software & Systems Engineer ontwikkelt state-of-the-art digitale oplossingen. Websites, apps, programma’s … dat is waar de focus van dit keuzetraject ligt. Voor smartphone, tablet, televisie, VR, laptop, koelkast, … . Als het een device is waar software op kan draaien, dan leer jij hoe je die moet maken.

Wie software zegt, zegt: problemen oplossen, mensen helpen. Je leert dus niet enkel programmeren, maar bv. ook hoe je moet luisteren naar de klant en een boeiende gebruikservaring ontwerpt.

Meer info over Software & Systems Engineer

ICT consultant

De ICT Consultant adviseert, implementeert en integreert de nieuwste systemen bij de opdrachtgever. Je leert creatieve en innovatieve oplossingen bedenken voor bedrijfsproblemen door moderne ICT-middelen te gebruiken. Innovatie, sociale media, clouddiensten, mobiele ontwikkelingen en apps zijn het speelveld van de ICT Consultant.

Meer info over ICT consultant

Lifelong learning bij Toegepaste Informatica

Deze voortgezette opleidingen bieden nieuwe beroepskansen voor werknemers of een toegevoegde waarde voor net-afgestudeerden. Maak kennis met onze specialisatietrajecten en postgraduaten en ontdek hoe ook jij nog sterker kan staan op de arbeidsmarkt.

Projecten en werkveld

In Toegepaste Informatica zijn er naast de practica en de labs heel wat reële cases die worden uitgewerkt in projecten. Dat zijn projectvragen van bedrijven of ideeën die ontstaan zijn tijdens de opleiding. Hiermee ga je aan de slag. Ook neem je zelf initiatief om - samen met de eindgebruikers én begeleid door de docenten - het project tot een mooi resultaat te brengen. Sommige van die projecten worden verdergezet in een start-up die studenten zelf oprichten.

Studiereizen en seminars

Toegepaste Informatica gaat op studiebezoek naar toonaangevende informaticabeurzen zoals Info Security (Brussel of Utrecht) en ICT & Logistiek (Utrecht), congressen en seminars met internationale uitstraling zoals Devoxx (Antwerpen), BruCON (Gent), FOSDEM (Brussel) en er is zelfs een opleidingsreis naar Silicon Valley (San Francisco) of China.

Certificaten

Je krijgt de kans om tijdens je studie volgende certificaten te behalen:

 • CCNA Routing en Switching
 • CCNA Security
 • VMware
 • Vasco Ambassador
 • Certified Ethical Hacker
 • SAP Terp10 Certificaat

Bovendien word je goed voorbereid op CISSP en CISM.

Ondernemerschap

Je helpt mee een event als TEDxUHOWEST te organiseren en wordt zo betrokken bij budgettering, planning en commercialisatie. Contacten leggen met het bedrijfsleven en zijn belangrijke decisionmakers, wordt zo in de praktijk gebracht.

Je wordt opgeleid om een belangrijke rol te spelen in de digitale en globale wereld van morgen. Ben je ondernemend en heb je al een ver gevorderd businessplan, dan kan je onder bepaalde voorwaarden stage lopen in jouw eigen bedrijf.

Verder studeren

Met je bachelor in de Toegepaste informatica kun je via een schakelprogramma naar de masteropleidingen Industriële Wetenschappen van de UGent, op hun campus in Kortrijk stroom je door naar de master in de Informatica en de master in de Toegepaste Informatica.

Jobs

Informatici zijn fel gegeerd op de arbeidsmarkt! Het is zelfs een knelpuntberoep!

Interessante mogelijkheden zijn:

 • web developer
 • functioneel analyst
 • pentester
 • data analyst
 • software developer
 • IT- infrastructuur specialist
 • mobile ontwikkelaar
 • databasebeheerder

Alles hangt af van je eigen interesses en motivatie. Ook de functie van IT security consultant en IT gerechtsdeskundige liggen binnen bereik van de Computer & Cyber Crime Professional.

Onderzoeksgroep Security & Privacy

Naast onderwijs is er binnen de opleiding Toegepaste informatica ook plaats voor toegepast onderzoek en dienstverlening waarbij zowel lectoren als studenten betrokken worden. De thema’s waarrond gewerkt wordt in de onderzoeksgroep Security & Privacy zijn innovatieve webplatformen, Belgian Cybercrime Center of excellence for Applied Research, Training and Education (B-CCARTE) en Blockchain Technology.

Relevante onderzoeksresultaten en ervaringen worden in het curriculum en het onderwijsproces geïntegreerd en (inter)nationaal gedeeld.

Meer info

Internationaal

Studeren of stage lopen in het buitenland is een absolute meerwaarde. Howest hecht groot belang aan internationalisering. Alle Howest-opleidingen promoten dan ook actief de internationale gedachte onder hun studenten en docenten.

Bekijk alle internationale initiatieven

Nuttige info