Skip Navigation LinksLuipaardstraat (Kortrijk) » Opleidingen » Journalistiek » Sportjournalistiek: nieuw en uniek keuzetraject

Sportjournalistiek: nieuw en uniek keuzetraject

Delen via:  

Howest biedt als enige hogeschool in Vlaanderen het unieke keuzetraject Sportjournalistiek aan. Je behoudt een stevige basisopleiding journalistiek, maar al van in het eerste jaar verdiep je je in de sportverslaggeving.

Sport is vandaag meer dan ooit big business. Sportkaternen zijn bij de kranten vaak goed voor de helft van de pagina’s. Sport blijft verkopen.

In het keuzetraject Sportjournalistiek verzamel je een pak bagage en praktijkervaring die je nergens anders vindt. Na je studie ben je klaar om aan de slag te gaan bij kranten, sportwebsites, sportredacties van de nationale of regionale tv, specifieke sportzenders of bij een sportclub zelf, als interne verslaggever.

Meer info op: www.sportjournalistiek.be

Gepassioneerde lesgevers

In het keuzetraject Sportjournalistiek krijg je gepassioneerde lesgevers met ervaring bij Sporza, Sportwereld (Het Nieuwsblad) en Sport/Voetbalmagazine. Ze openen voor jou de toolbox van de sportjournalistiek. Je krijgt opdrachten waarbij je letterlijk langs de lijn van het voetbalveld of aan de finish van een voorjaarsklassieker staat. Ook een bezoek achter de schermen van een internationaal sportevenement staat op het programma. Stage loop je op een nationale of regionale sportredactie.

Wie kiest voor Sportjournalistiek, brengt verslag uit over verschillende sporttakken, live en tegen een scherpe deadline. Je leert de sector en zijn specifieke context kennen: sportbonden, doping, televisiecontracten, sponsors, de do’s and don’ts. Met je journalistieke achtergrond ga je vervolgens op zoek naar de beste verhalen. We besteden ruime aandacht aan recente trends, zoals sociale media, online sportstatistieken en infographics.

Hans Vandeweghe

Hans Vandeweghe © Karel DuerinckxHans Vandeweghe is columnist en journalist voor De Morgen en werkte voordien ook al voor Het Nieuwsblad, De Standaard, Wielerbond Vlaanderen en het BOIC.

Als auteur van het boek “Wie gelooft die renners nog?” kan Vandeweghe gerust omschreven worden als het geweten van de sportjournalistiek in Vlaanderen.(foto © Karel Duerinckx)

Nicolas De Brabander

Nicolas De BrabanderNicolas De Brabander leerde de stiel bij Sporza Radio en is intussen aan de slag als interviewer en commentator bij 11+ van Proximus en Sporting Telenet.

De jonge West-Vlaming die zich specialiseerde in het Spaanse voetbal, is het ideale rolmodel voor aanstormende sportjournalisten.

Sammy Neyrinck reportagemaker en journalist bij Sporza (VRT) en lector Howest

Sammy Neyrinck“Ik studeerde zelf Journalistiek aan Howest. De eerste dag werd ons letterlijk gezegd: ‘Probeer tijdens de opleiding zoveel mogelijk ervaring op te doen in de sector.’ Het beste advies dat ik ooit kreeg en ook nu doorgeef aan mijn studenten. Ook in mijn lessen probeer ik de theorie om te zetten in de praktijk, met veel voorbeelden en verhalen.”

Renaat Schotte

Nicolas De BrabanderAl jaren is Bruggeling Renaat Schotte (46) de commentator op de motor die voor de VRT vanuit het hart van de koers verslag uitbrengt van wielerwedstrijden als de Ronde, Parijs-Roubaix of Gent-Wevelgem.

Daarnaast verzorgt hij jaarlijks het live commentaar tijdens de Ronde van Italië en interviewt hij renners tijdens de Tour.

Binnen de Sporzaredactie volgt Schotte ook het veldrijden en het baanwielrennen op de voet.
(foto ©Renaat Schotte (@wielerman))