Skip Navigation LinksLuipaardstraat (Kortrijk) » Opleidingen » Toerisme en recreatiemanagement » De opleiding Toerisme en recreatiemanagement

De opleiding Toerisme en recreatiemanagement

Delen via:  
Howest bachelor Toerisme en recreatiemanagement

Toerisme en recreatiemanagement : voor wie?

TRAVEL

Als toerismeprofessional ben je een global traveler, of je nu in binnen- of buitenland verblijft. Met passie en met een open geest absorbeer je de wereld en zijn culturen. Respect is het sleutelwoord. Je werkt actief mee aan duurzame toeristische ontwikkeling en je beseft dat toerisme bijdraagt tot interculturele ontmoetingen en verdraagzaamheid.

PEOPLE

Je werkt graag met en voor mensen. Jouw inbreng is doorslaggevend voor het welslagen van de vakantiebeleving van je klant, ongeacht je functie in de sector. Je neemt die verantwoordelijkheid ernstig en streeft naar topkwaliteit in alle schakels van het reisgebeuren. Je helpt reizigers met vragen en problemen en bent creatief in het bedenken van oplossingen. Je communiceert klantgericht en in zoveel mogelijk vreemde talen. Je onderzoekt de noden van de hedendaagse toerist en ontwikkelt innovatieve reisformules die aanslaan.

WORK

Je beseft dat toerisme méér is dan zelf op reis gaan. Toerisme is big business en wordt steeds vaker als hefboom gebruikt voor meer economische welvaart wereldwijd.

Profiel van de sector

Profiel van de toerische sector

Toerisme en recreatiemanagement: onze aanpak

VAKANTIEMAKERS

Wij zijn de vakantiemakers van vandaag én morgen, die dagdagelijks de vakantiedroom van anderen waarmaken.

De wereld is ons werkterrein. Tijdens de vele studiereizen en (internationale) projecten dagen we je uit om letterlijk en figuurlijk je grenzen te verleggen.

We stomen je klaar voor de toerist van morgen.
Die verwacht kwaliteit, creativiteit, duurzaamheid en authenticiteit.

DENKEN EN DOEN

Toerisme en recreatie, economie en marketing en meertalige communicatieve vaardigheden,
onze drie thematische pijlers, zijn dé ingrediënten waarmee je aan de slag gaat. In onze integratiepijler combineer je al die ingrediënten in de praktijk, vanaf dag één van de opleiding: creativiteitstraining, reisorganisatie, workshops sociale media en e-commerce, en last but not least meerdere stages, bedrijfsbezoeken, internationale projecten en studiereizen ...

In alle pijlers kiezen we resoluut voor toepassingen. Een mooi voorbeeld is onze intensieve samenwerking met onze partnerscholen in Doornik en Lille, waardoor je verschillende keren per jaar je Franse communicatieve vaardigheden écht in de praktijk zal brengen.

EEN BREED OPLEIDINGSTRAJECT

In  Toerisme en recreatiemanagement bieden we bewust een breed opleidingstraject aan. Je maakt kennis met de toeristisch-recreatieve sector in al zijn diversiteit. Daarnaast zoomen we afwisselend in op deelsectoren zoals touroperating of de meetingindustrie, steeds in nauwe samenwerking met gastdocenten uit de praktijk. Stap voor stap vind je “jouw” klik met de sector. Via keuzemodules, stages en bachelorproef kan je zelf kiezen tussen een gespecialiseerd of een breed traject.

TOERISME IS EEN PASSIE

Als je eenmaal gebeten bent door de toerismemicrobe, laat ze je nooit meer los. Ook onze lectoren kregen die microbe ooit te pakken. Onze liefde voor de sector proberen we dagdagelijks door te geven aan onze studenten. Elk jaar opnieuw zijn we fier op de nieuwe lading toerismeprofessionals die we aan de sector afleveren.

FOCUS OP PRAKTIJK

 • Project I: sectorvaardigheden
  Proeven van de brede sector, algemene vaardigheden, kijkstage, vacatureanalyse, portfolio, wegwijs in de sector.
 • Project II: innovatie en creativiteit
  Producten ontwerpen, creativiteitstraining, teamskills, productontwikkeling op vraag van het werkveld, portfolio, Ik als teamplayer.
 • Project III: Reisorganisatie
  Reizen plannen, reisprogramma’s op maat van de klant, B2B beurs (World Travel Market Londen), verkooptraining, portfolio Ik als verkoper.
 • Project IV: internationalisering en marketing
  Marketingacties uitwerken, internationaal samenwerken (WOW Berlin, ITB), marketingacties online en offline, wervend spreken en schrijven.

Go international!

In de opleiding Toerisme en recreatiemanagement is ’internationalisering’ niet zomaar een slogan. Jaarlijks vertrekken vele studenten voor allerlei initiatieven naar het buitenland. Intensive programmes, WOW berlin, erasmusmobiliteit voor studie, buitenlandse stages de wereld rond, en last but not least: de unieke ervaring via “China from within”. Voor het gemak laten we de “gewone” studiereizen die we elk jaar ondernemen even buiten beschouwing.

OP STAGE NAAR HET BUITENLAND?

In semester 6 van Toerisme en recreatiemanagement kun je op stage naar het buitenland. Dat kan over de hele wereld. We helpen je in je zoektocht naar een kwalitatieve stageplaats die de nodige garanties biedt voor een goede omkadering!

Het verhaal van Gwenn, die stage liep in Peru:
“Mijn buitenlandse stage liep ik in Peru, Huanchaco. Deze stage was, naast het professionele, ook op persoonlijk vlak een ontdekkingstocht. Samenwerken met de lokale bevolking, helpen nadenken om innovatieve, duurzame projecten op te starten en in contact komen met mensen van over de hele wereld. Mijn stage in Peru was een prachtige totaalervaring die mij voor altijd zal bijblijven.”

CHINA FROM WITHIN

Howest onderhoudt intensieve relaties met Gongshang University in China (provincie Zheijang). De komende jaren kunnen 40 Howest-studenten 3 weken lang een intensief taal- en cultuurprogramma volgen in China. Dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen ligt de kost voor de deelnemende studenten erg laag! Elk jaar reizen ook studenten Toerisme en recreatiemanagement mee.

Lees meer

WOW BERLIN: WINDOW ON THE WORLD

Eén van de hoogtepunten van de opleiding Toerisme en recreatiemanagement is WOW Berlin. In het tweede jaar trek je vijf dagen lang naar Berlijn, waar je samenwerkt met 200 Europese toerismestudenten. In kleine, internationale teams werk je - onder intensieve begeleiding van een coach - aan een professionele opdracht.
Elke dag is WOW, van de kennismakingsactiviteit tot de afsluitende show.

Maar vergis je niet: er wordt ook hard gewerkt. Je bezoekt ITB, de Internationale Tourismus börse, de grootste vakbeurs in de reisindustrie. Hier zoek je inspiratie en informatie voor je project: een creatief en innovatief reisconcept ontwikkelen en presenteren.

De projectweek eindigt met een spetterende finale: in een professionele meeting venue stel je je project voor aan een groot publiek. De winnaars krijgen een WOW-award en eeuwige roem op onze WOW Facebookpagina. Meer dan 200 studenten en docenten uit heel Europa nemen deel aan dit Howest-initiatief.

Onze studenten getuigen

 • Hartelijk onthaal
  “Het contact met de studenten van de opleiding op de infodag overtuigde me meteen.”
  “Ik voel me altijd super welkom in de cafetaria.”
 • Uitdagende projecten
  “Project II was tot nu toe een van de leukste opdrachten. Wij mochten samen met de studenten Devine een mobiele app voor Toerisme oostende ontwikkelen!”
  “Ik vind het tof dat we verplicht worden over de opleiding heen samen te werken met studenten binnen en buiten HOWEST.”
 • Goede docenten
  “De docenten staan altijd voor je klaar. Ze hebben een toffe band met hun studenten.”
  “Ik vind de manier van lesgeven echt leuk: boeiend en interactief.”
 • Originele reizen
  “Kopenhagen was een verrassend leuke bestemming. Best gedurfd om bewust niet naar de zon te gaan. En toch hadden we mooi weer. :-)”
  “In Marokko verbleven we in een bedoeïnenkamp. Een onvergetelijke ervaring.”
 • Mooie kansen
  “China from Within was een unieke ervaring. Voor een democratisch bedrag werd ik drie weken lang ondergedompeld in de Chinese cultuur. Super!”

Nuttige info