Skip Navigation LinksLuipaardstraat (Kortrijk) » Opleidingen » Journalistiek » De opleiding Journalistiek

De opleiding Journalistiek

Delen via:  
Howest bachelor Journalistiek

Verwondering, nieuwsgierigheid en doorzetting!

Wat je leert in de lessen Journalistiek, zet je zelf om in de praktijk: researchen, interviewen, fotograferen, schrijven, filmen, monteren. Je houdt de vinger aan de pols in onze steeds veranderende maatschappij.

De opleiding Journalistiek heeft uitstekende contacten met alle Vlaamse media: de kranten, magazines, nieuwssites, radio en televisie. Zij publiceren de beste studentenwerken.

Word Journalist voor de toekomst

De opleiding Journalistiek gelooft in crossmediale journalistiek. Je wordt dus een allrounder die topkwaliteit aflevert voor zowel schrijvende pers en online, als radio en televisie. We werken samen met de multimediale opleidingen van Howest. Zo ben je meteen mee met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Als journalist van de 21ste eeuw leer je omgaan met de voortdurende stroom van informatie. Je leert hoe journalisten vandaag werken met platformen zoals Twitter, Facebook en YouTube.

De lectoren in Journalistiek zijn zelf gedreven nieuwsmakers. Ze delen hun expertise en passie voor journalistiek met jou. Je wordt een journalist die open-minded, flexibel en digitaal is.

 

Sportjournalistiek: nieuw en uniek keuzetraject

Howest biedt als enige hogeschool in Vlaanderen het unieke keuzetraject Sportjournalistiek aan. Je behoudt een stevige basisopleiding journalistiek, maar al van in het eerste jaar verdiep je je in de sportverslaggeving.

Lees meer...

 

De opleiding Journalistiek

Spreek als een journalist

Spreek als een journalist

Als journalist weet je niet alleen wat er leeft, je kunt het ook goed verwoorden. Taal is jouw basisgereedschap. Je leert correct en vlot Nederlands voor alle mogelijke journalistieke genres. Je schrijft voor radio en tv, maakt teksten voor kranten en tijdschriften en levert de inhoud voor websites. Je stemt spreek- en schrijfstijl af op het publiek dat je wil bereiken. Je komt voor de camera, krijgt dictielessen en stelt de juiste vragen. Als journalist werk je in een tweetalig land in het hart van Europa. Ook in de sportwereld kom je continu met anderstaligen in contact. We spijkeren dus graag je kennis van Engels en Frans bij.

Denk als een journalist

Denk als een journalist

Een journalist heeft een brede kijk op de dingen. Je weet wat er in de wereld leeft en hebt een stevige inhoudelijke basis. Je krijgt inzicht in de samenleving op economisch, sociaal, politiek en cultureel vlak. Je weet hoe de media werken, maar je weet ook waar je informatie vindt, hoe je contacten legt en wat goede verslaggeving is. Je volgt de actualiteit op de voet. In tijden van internet, Twitter en Facebook houdt de informatiestroom nooit op. Aan jou om het kaf van het koren te scheiden.

Werk als een journalist

Werk als een journalist

Actie en praktijk, daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Naarmate je vordert in de opleiding maken de gewone lessen meer en meer plaats voor de mediapraktijk. Het klaslokaal zul je niet vaak meer zien, wel de tv-studio, redactielokalen en het medialab Quindo. Je werkt aan verrassende projecten, trekt naar de andere kant van het land of zelfs het buitenland om er verslag uit te brengen en publiceert in echte media. Ervaren beroepsjournalisten coachen je eerste belangrijke werkstukken. We durven gerust zeggen: Journalistiek bij Howest is een bijzonder praktijkgerichte opleiding.

Word journalist

Word journalist

Het sluitstuk van je opleiding Journalistiek zijn je stage en bachelorproef. Je draait twaalf weken mee op een redactie waar fulltimejournalisten je collega’s zijn. De beste leerschool is nu eenmaal de redactievloer zelf. Met je bachelorproef bewijs je dat je je plaats verdient op die redactie. Op basis van een researchdossier maak je een stevige journalistieke reportage.

Je kiest voor Journalistiek Howest omdat

  • je met een begeleiding van 1 lector op 10 studenten intensief en in kleine groepen begeleid wordt.
  • je hier een uniek keuzetraject Sportjournalistiek kunt volgen.
  • er geen wachtlijsten zijn om voor je schoolwerk of projecten aan de slag te gaan in onze radio-opnamestudio, televisiestudio, ons montagelokaal, medialab of beeldlab.
  • je in het vijfde semester deelneemt aan een uniek Balkanproject en een studiereis maakt naar Servië en Bosnië-Herzegovina.
  • je gestimuleerd wordt om deel te nemen aan prestigieuze journalistieke wedstrijden en misschien net als eerdere studenten finalist of laureaat wordt.
  • je zowel in klasverband of als vrijwilliger mee kunt werken met Quindo, de meest actieve jongerenradio in Kortrijk.
  • je vooral werkveldgerelateerde opdrachten krijgt en afstudeert met een mooi portfolio dat je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.
  • de opleiding nauw samenwerkt met de regionale media Focus & WTV en Krant van West-Vlaanderen en je dus al publiceert tijdens je opleiding.
  • je in het tweede jaar als echte journalist een week lang in het Europees Parlement politici voor de microfoon haalt.

Intensieve begeleiding via taalbeleid

Als student journalistiek heb je taal nodig voor zowel studie als beroep. Je taal ontwikkel je door er voortdurend mee bezig te zijn en door en er feedback op te krijgen Wie taalvaardig is, zal niet alleen als journalist efficiënter werken, maar zal ook tijdens zijn studies en dus beter presteren. Daarom kiest de opleiding Journalistiek aan Howest voor een doordacht taalbeleid: vanuit elk vakgebied is er aandacht voor geschreven en gesproken taal, in elke dagdagelijkse situatie. Zo wordt taalvaardigheid voor jou je tweede natuur.

Projecten

Bootcamp

De eerste week van de opleiding Journalistiek ga je al op zoek naar de journalist in jezelf. Je vergelijkt je profiel met dat van een journalist. Welke kwaliteiten heb je al? Welke moet je nog bijschaven? Je werkt bij Quindo, het medialab van Howest. Hier kun je de volgende drie jaar experimenteren met radio, beeld, woord en klank. De hele week verken je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat je droomjob. Je leert je medestudenten en je lectoren goed kennen. Je ontmoet in die week al meteen journalisten met naam en faam die hun expertise met je delen. Na de bootcamp ben je helemaal klaar voor een boeiend jaar.

Samenwerking met diverse media

Een editie van de Streekkrant uitbrengen, een Europabijlage schrijven voor De Krant van West- Vlaanderen, het jubileummagazine van Steps vormgeven, verkiezingsreportages maken voor Focus & WTV, presenteren op MNM, schrijven voor Knack, videoreportages maken voor de web-tv SeaMedia ... Het is maar een greep uit de vele projecten waar je tijdens je opleiding actief aan meewerkt.

Alle projecten, bijdragen, krantenartikels vormen samen je eigen portfolio. Dat komt je goed van pas tijdens je eerste sollicitatiegesprek!

Quindo: een medialab voor en door studenten Journalistiek

Je volgt ook les op de redactie van Quindo, het medialab van jong Kortrijk. Hier kom je niet voor een klassieke les, maar wel voor journalistieke opdrachten met een strakke deadline. Op basis van het nieuws van de dag maak je op enkele uren tijd een radioprogramma en ga je ’s avonds al on air. Of je gaat de straat op voor interviews, om voor de middag je stukken en video’s klaar te hebben voor het web. Quindo is een professioneel medium. Hier geldt altijd de regel: enkel kwaliteit wordt gepubliceerd. Wie zijn skills op een prettige manier wil aanscherpen, kan zijn eigen radioprogramma maken of brengt als reporter, presentator of fotograaf verslag uit over festivals en andere evenementen.

In de prijzen

Regelmatig vallen studenten Journalistiek met hun portfoliowerk, bachelorproef of ander journalistiek werk in de prijzen. Lucas Derycke (2012) won als student de NTR Radioprijs met zijn bachelorproef, terwijl Britt De Roy (2012) de publieksprijs wegkaapte. Fien Isebaert (2013) en Francis Doornaert (2013) wonnen de Karel van Miert-prijs met hun artikel over grensarbeiders in Europa. Francis scoorde daarnaast een finaleplaats voor de Young Vision Award van De Tijd. Zowel Benny Van Audenhove (2014) als Annelies Nollet (2014) haalden de finale van het prestigieuze Belgodyssee, een wedstrijd voor jonge radiomakers.

 

Lectoren uit het werkveld

Praktijkgericht leren is aan Howest een begrip. Je lectoren en gastprofessoren ken je vaak van de krant, de radio of van televisie:

Ewald Pironet (Knack), Peter Verlinden (VRT Nieuwsdienst), Karl Vandenberghe (Focus & WTV), José Masschelin (Het laatste Nieuws), Mieke Dumont (Focus & WTV), Christel Lacroix (VRT), Wouter Hillaert (De Standaard), Bart Casteleyn (Steps), Dirk Vandenberghe (Het Nieuwsblad/De Standaard) en Sammy Neyrinck (VRT-Sporza).

Bachelor journalistiek via verkort traject

Professionele opleiding voor al wie een bachelor- of masterdiploma heeft.

Om toegelaten te worden tot de verkorte opleiding bachelor Journalistiek moet je houder zijn van een bachelor- of masterdiploma. Een verkort studieprogramma van 60 tot 120 studiepunten is mogelijk. Een toelatingscommissie behandelt de aanvragen.

Job

Als bachelor in de Journalistiek kun je aan de slag bij een van de vele media. Radio, televisie, websites, kranten en tijdschriften: altijd zijn ze op zoek naar dynamische, taalvaardige en creatieve medewerkers. ook researchers en productietalenten zijn erg gegeerd. Maar er is nog leven buiten de journalistiek. Door je talenkennis, schrijf- en spreekvaardigheid kun je terecht in tal van bedrijven en organisaties.

Onze afgestudeerden vertellen …

Jens Lemant
Reporter-presentator Radio 2

“Komaan gasten, we gaan eens 82 uur radio maken voor het goede doel!” En zo deden we het ook. Eén van de vele praktijkgerichte opdrachten tijdens mijn opleiding Journalistiek aan Howest. Voor de leeuwen gegooid worden en maar spartelen tot je een finaal product aflevert. Niet altijd even perfect maar het doeproces was de grootste leerschool. Je wordt er journalist door er journalist te zijn en er niet alleen over te praten.

Drie jaar opleiding met fijne collega’s, docenten die je vrienden konden zijn én een huiselijke sfeer. Dat is Journalistiek aan Howest. Ik raad het iedereen aan die houdt van avontuur en alle vormen van media. Het was voor mij de bevestiging van wat ik wilde worden. En de opleiding kneedde me deels tot wat ik ben geworden.”

Sammy Neyrinck
Sportredactie VRT, lector Howest

“Ik studeerde journalistiek aan Howest. Op de eerste dag werd ons letterlijk gezegd, “Probeer tijdens de opleiding zo veel mogelijk ervaring op te doen in het echte werkveld.” Het beste advies dat ik ooit gekregen heb en ook nu doorgeef aan mijn studenten. Ik ging aan de slag als freelancer bij regionale radio’s en krantenredacties en ik merk dat de studenten nu ook volop die kans krijgen.

Het is een ideale combinatie om zo snel mogelijk de theorie in de praktijk om te zetten. En het leverde me uiteindelijk ook vast werk op bij de sportredactie van de VRT.”

Internationaal

Studeren of stage lopen in het buitenland is een absolute meerwaarde. Howest hecht groot belang aan internationalisering. Alle Howest-opleidingen promoten dan ook actief de internationale gedachte onder hun studenten en docenten.

Bekijk alle internationale initiatieven

Nuttige info